Υπερ παντζάρια
Υπερ- παντζάρια στο τραπέζι μας γιατί αν αναζητήσετε ελάχιστα για τις ιδιότητες του βαθυκόκκινου αυτού λαχανικού θα καταλάβετε ότι ο τίτλος αποδίδει απόλυτα την θαυματουργή διατροφική του αξία. Θα αναφέρω πολύ ενδεικτικά μερικά πλεονεκτήματα από την κατανάλωση τους.
Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C, φολικό όξυ και αντιοξειδωτικά συστατικά. Θωρακίζουν τον οργανισμό από αρκετές ασθένειες και σε πολλές περιπτώσεις συμβάλλουν στην αποφυγή φαρμακευτικής αγωγής!
Διάβασα κάπου στις αναζητήσεις μου για το πολύτιμο παντζάρι: «Να πίνεις υδρομέλι, να λούζεσαι στον Ευφράτη και να τρως παντζάρια», όπου σύμφωνα με το ιερό βιβλίο των Εβραίων, Ταλμούδ, είναι τα τρία μυστικά της υγείας και την μακροζωίας. Για τα δυο πρώτα δεν έχω άποψη για το τρίτο όμως συναινώ απόλυτα.
Προσοχή να μην καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από διαβήτη γιατί περιέχει αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη. Επίσης να σημειώσουμε, αν και λογικά το ξέρετε ήδη, προσοχή μην τρομάξετε με το χρώμα από τις φυσικές σας ανάγκες και γίνεται «κόκκινοι σαν το παντζάρι».
Κόκκινα φιογκάκια με παντζάρι και τριγωνάκια τυριού
Hash brown με παντζάρι και γλυκοπατάτα
Κόκκινες φακές βελουτέ με παντζαρόφυλλα σοταρισμένα
Παντζαρομπιφτέκια με κινόα και μπαρμπουνοφάσουλα
Παπαρδέλες σε σάλτσα παντζαριού με προσούτο
Burger παντζαριού σε «ψωμάκι» μανιταριών και κέτσαπ sauce
Γυμνή quiche με παντζαρόφυλλα και προσούτο