Μπιφτέκια μελιτζάνας με βρώμη
2014-09-21- Κουζίνα: Για Χορτοφάγους, Ελληνική
- Πιάτο: Συνοδευτικό
- Δυσκολία: Εύκολο
- Ποσότητα: 8 τεμάχια
- Χρόνος προετοιμασίας: 40λ
- Ωρα μαγειρέματος: 60λ
- Έτοιμο σε: 1:40 ω
Μέση βαθμολογία:
(4.8 / 5)
5 έχουν βαθμολογήσει
23/9/14
Μπιφτέκια μελιτζάνας με βρώμη. Τα κάνουμε burger ή τα σερβίρουμε με κάποια σος της αρεσκείας μας , αλλά τρώγονται εξίσου ευχάριστα μόνα τους. Κανείς δεν θα καταλάβει ότι δεν έχουν κρέας, ούτε στην γεύση μα ούτε και στην εμφάνιση.
Συστατικά
- 4-5 μέτριες μελιτζάνες
- 1/3 του φλιτζανιού καρυδόψιχα
- 2 κουταλιές της σούπας σέλινο ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
- Αλατοπίπερο
- ½ κουταλιά του γλυκού καπνιστή πάπρικα ή άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας μας
- 1 κουταλιά της σούπας soya sauce
- Λίγο ελαιόλαδο (προαιρετικά)
Οδηγίες
Βήμα 1
Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις τρυπάμε σε 3-4 σημεία με ένα πιρούνι. Τις ακουμπάμε σε αντικολλητικό ταψί ή ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 30-40 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχουν μαλακώσει.
Βήμα 2
Τις αφήνουμε να κρυώσουν και ξεχωρίζουμε με ένα κουτάλι τη σάρκα, την οποία πολτοποιούμε στο multi ή ψιλοκόβουμε πολύ καλά με ένα μαχαίρι. Μεταφέρουμε τη μελιτζάνα σε ένα μπολ μαζί με τη soya, το σέλινο και την πάπρικα.
Βήμα 3
Χτυπάμε στο multi, την καρυδόψιχα και τις νιφάδες βρώμης και τα μεταφέρουμε και αυτά στο μπολ. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε καλά μέχρι να αποκτήσουμε ένα ενιαίο μείγμα. Αν είναι πολύ αραιό μπορούμε να προσθέσουμε λίγο τρίμμα φρυγανιάς ή ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί.
Βήμα 4
Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο 20-30 λεπτά να σφίξει και κατόπιν πλάθουμε μπιφτέκια στο μέγεθος της αρεσκείας μας. Τα ακουμπάμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και αν θέλουμε τα ψεκάζουμε με λίγο λάδι.
Βήμα 5
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 30 λεπτά, γυρνώντας τα από την άλλη πλευρά στο ενδιάμεσο του χρόνου. Τρώγονται κρύα ή ζεστά και μπορούμε να τα φυλάξουμε ψημένα στην κατάψυξη , 2-3 εβδομάδες.