Γιορτινό mince meat
2014-12-21- Κουζίνα: Για Χορτοφάγους, Ελληνική
- Πιάτο: Συνοδευτικό
- Δυσκολία: Εύκολο
- Ποσότητα: 2-3 βάζα
- Χρόνος προετοιμασίας: 20λ
- Ωρα μαγειρέματος: 50λ
- Έτοιμο σε: 1:10 ω
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
2 έχουν βαθμολογήσει
19/12/14
Γιορτινό mince meat, δηλαδή το φρουτώδες αυτό μείγμα που χρησιμοποιείται συχνά ως γέμιση για πίτες ή ακόμα και γαλοπούλα. Αγγλικής προέλευσης, σε vegetarian εκδοχή γιατί σε πολλές περιπτώσεις εμπεριέχει κρέας μοσχαριού. Δοκιμάστε το με κρουασάν βουτύρου, φρυγανισμένο ψωμί, σε γιαούρτι και όπου αλλού βάλει ο νους σας.
Συστατικά
- 2-3 πράσινα μήλα, κομμένα σε κυβάκια
- Χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ¼ του φλιτζανιού cranberries
- ¼ του φλιτζανιού σταφίδες
- ½ φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα
- 1/3 του φλιτζανιού πορτοκάλι γλασέ
- 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 3 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα, της επιλογής μας
- ½ κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο
- ½ κουταλιά του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλιά του γλυκού ginger τριμμένο
- 40ml κονιάκ
- 2/3 του φλιτζανιού νερό
Οδηγίες
Βήμα 1
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, το χυμό λεμονιού και το κονιάκ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
Βήμα 2
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά για 45-50 λεπτά. Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε να σταθεί το μείγμα μέχρι να κρυώσει.
Βήμα 3
Το μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια και κλείνουμε καλά το καπάκι. Διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος για πάνω από 6 μήνες, ενώ το φυλάμε στο ψυγείο αφού το ανοίξουμε. Το σερβίρουμε με ψητή γαλοπούλα, τυριά ή σαν γέμιση γλυκών. Επίσης το ανακατεύομε μαζί με λίγο γάλα με τα δημητριακά του πρωινού μας.