Loader

Σπιτικός ζωμός λαχανικών σκόνη

2015-06-24
  • Ποσότητα: για 1 μέτριο βάζο
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20λ
  • Ωρα μαγειρέματος: 2:15 ω
  • Έτοιμο σε: 2:35 ω
Μέση βαθμολογία:

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 3
Βαθμολογήστε τη συνταγή

fork fork fork fork fork

3 έχουν βαθμολογήσει

25/6/15

Σπιτικός ζωμός λαχανικών σκόνη για να τον φυλάξουμε στο ψυγείο και να έχουμε ανά πάσα στιγμή τον πιο φυσικό ζωμό που έχετε χρησιμοποιήσει ως τώρα.

stockpowder (1) stockpowder (3)

Συστατικά

  • 2 μέτρια καρότα
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 1/3 του φλιτζανιού φρέσκια ρίγανη
  • 2 κουταλιές της σούπας φύλλα δενδρολίβανου
  • Χοντρό αλάτι ή επιτραπέζιο ,20% του βάρους των λαχανικών μας

Οδηγίες

Βήμα 1

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καρότα και τα κρεμμύδια και τα βάζουμε με τα μυρωδικά στο multi. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά ή μυρωδικά της αρεσκείας μας (σκόρδο, ντομάτα, πράσο, θυμάρι, βασιλικός κ.λ.π.)

Βήμα 2

Τα χτυπάμε καλά και τα ζυγίζουμε. Πρέπει το αλάτι που θα συμπληρώσουμε να είναι το 20% του βάρους των λαχανικών. Π.χ. εμένα τα λαχανικά ήταν 455gr. οπότε πρόσθεσα 91gr. αλάτι.

Βήμα 3

Τα μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά που θα βγουν από τα λαχανικά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσει.

Βήμα 4

Το αφήνουμε να κρυώσει και το απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150C για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, ανακατεύοντας πάλι κατά διαστήματα. Θα πρέπει να φαίνεται ξεροψημένο.

Βήμα 5

Αφήνουμε να κρυώσει και το μεταφέρουμε πάλι στο multi. Το χτυπάμε μέχρι να γίνει σκόνη και το φυλάμε αεροστεγές βάζο σε στεγνό και ξηρό περιβάλλον ως και 3 μήνες. Χρησιμοποιούμε 1 κουταλιά του γλυκού για 4 φλιτζάνια νερό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *