Μελιτζανοσαλάτα με μανιτάρια
2015-09-24- Κουζίνα: Για Χορτοφάγους, Ελληνική
- Πιάτο: Συνοδευτικό
- Δυσκολία: Εύκολο
- Μερίδες: 3-5
- Χρόνος προετοιμασίας: 15λ
- Ωρα μαγειρέματος: 30λ
- Έτοιμο σε: 45λ
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
3 έχουν βαθμολογήσει
24/9/15
Μελιτζανοσαλάτα με μανιτάρια με 3 απλούς χαρακτηρισμούς: ελαφριά, δροσερή και διαφορετική. Σωστές αναλογίες σκόρδου γιαουρτιού για εγγυημένη απόλαυση.
Συστατικά
- 2 μέτριες μελιτζάνες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- ½ κουταλιά του γλυκού κύμινο
- 2 κουταλιές του γλυκού θυμάρι
- 200gr. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλατοπίπερο
- 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
- 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος και επιπλέον για το σερβίρισμα
- Χυμό από 1 lime ή λεμόνι
- 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- Καβουρδισμένο σουσάμι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Οδηγίες
Βήμα 1
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και τις ακουμπάμε με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ραντίζουμε με λίγο λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο γκριλ στους 190C για 30 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν καλά.
Βήμα 2
Τις αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και αφαιρούμε την σάρκα. Την βάζουμε σε ένα μπολ μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Βήμα 3
Εντωμεταξύ ζεσταίνουμε δυο κουταλιές λάδι σε φαρδύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το κύμινο και το θυμάρι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10-12 λεπτά μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια και να απορροφηθούν τα πολλά υγρά. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Ρίχνουμε την ψίχα μελιτζάνας στο multi μαζί με το χυμό lime και τα χτυπάμε ελαφρά.
Βήμα 4
Προσθέτουμε το γιαούρτι, τον μαϊντανό και το μείγμα μανιταριών και χτυπάμε ανάλογα πόσο λεία και ή με κομμάτια θέλουμε τη μελιτζανοσαλάτα.
Βήμα 5
Μεταφέρουμε σε μπολ ή πιάτο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι και επιπλέον μαϊντανό. Ραντίζουμε με φρέσκο λάδι και σερβίρουμε. Τη φυλάμε στο ψυγείο 4-5 ημέρες. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε το σκόρδο ωμό για επιπλέον αψάδα ή ψημένο ολόκληρο.