Πασχαλινό ψωμί γεμιστό με παπαρουνόσπορο
2016-04-24- Ποσότητα: 2 μεγάλα ψωμιά
- Χρόνος προετοιμασίας: 1:40 ω
- Ωρα μαγειρέματος: 30λ
- Έτοιμο σε: 2:10 ω
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
1 έχουν βαθμολογήσει
28/4/16
Πασχαλινό ψωμί γεμιστό με παπαρουνόσπορο για να απολαύσουμε με τον καφέ και το γάλα μας ή να κεράσουμε στο τραπέζι της Λαμπρής.
Συστατικά
Για τη γέμιση:
¾ του φλιτζανιού γάλα
¼ του φλιτζανιού ζάχαρη
100gr. Παπαρουνόσπορος
¼ του φλιτζανιού σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για τη ζύμη:
4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
14gr. Μαγιά σκόνη
1/3 του φλιτζανιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι και 2 κουταλιές της σούπας χλιαρό γάλα
¼ του φλιτζανιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 μεγάλο αυγό χτυπημένο
Μια πρέζα αλάτι
Για το άλειμμα:
1 αυγό
1-2 κουταλιές της σούπας γάλα
Οδηγίες
Βήμα 1
Ανακατεύουμε τη μαγιά με τις 2 κουταλιές από το γάλα και λίγη ζάχαρη. Τα αφήνουμε στην άκρη 5 λεπτά.
Βήμα 2
Προσθέτουμε το βούτυρο, το υπόλοιπο γάλα, το αυγό και τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη με τελευταίο το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια απαλή και ελαστική ζύμη. Την φυλάμε στην άκρη για ώρα.
Βήμα 3
Εντωμεταξύ βάζουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Βήμα 4
Μοιράζουμε τη ζύμη στη μέση και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε μακρόστενο φύλλο, πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.
Βήμα 5
Απλώνουμε τη μισή ποσότητα της γέμισης σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και την τυλίγουμε σε ρολό. Τυλίγουμε το ρολό σε σχήμα σαλιγκαριού και το ακουμπάμε πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Κάνουμε το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση.
Βήμα 6
Ανακατεύουμε τα υλικά για το άλειμμα σε ένα μπολ και αλείφουμε με αυτό το μείγμα τα ψωμιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 30-35 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και κόβουμε σε φέτες για να σερβίρουμε.