Χρυσή βασιλόπιτα
2016-12-14- Μερίδες: 8-12
- Χρόνος προετοιμασίας: 20λ
- Ωρα μαγειρέματος: 45λ
- Έτοιμο σε: 1:05 ω
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
1 έχουν βαθμολογήσει
30/12/16
Χρυσή βασιλόπιτα με «χρυσό» αλεύρι καλαμποκιού μια πρόταση για όσους δεν συμπαθούν τις κλασικές βασιλόπιτες ή θέλουν το κάτι διαφορετικό. Μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί φίλες και φίλοι. Καλή χρονιά με υγεία και ότι αγαπάτε!
Συστατικά
Για το topping:
1/3 του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
½ κουταλιά του γλυκού κανέλα
Μια πρέζα αλάτι
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
¾ του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη βασιλόπιτα:
1 και ¼ του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
2 κουταλιές του γλυκού baking powder
Μια πρέζα αλάτι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο ή μαλακωμένο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
½ φλιτζάνι ξινόγαλα
Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Οδηγίες
Βήμα 1
Ετοιμάζουμε πρώτα το topping, ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά, με τελευταίο το αλεύρι. Θα γίνει ένα θρυμματιστό μείγμα, που θα φυλάξουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δυο είδη αλευριού, το baking, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ένα μεγαλύτερο μπολ ή το μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 2 λεπτά.
Βήμα 3
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και έπειτα το ξινόγαλα, εναλλάξ με το μείγμα αλευριού που ετοιμάσαμε. Απλώνουμε το μείγμα σε ελαφρά βουτυρωμένη φόρμα, με αποσπώμενα πλαϊνά και σε αυτό το σημείο πιέζουμε ένα τυλιγμένο νόμισμα ή φλουρί.
Βήμα 4
Διασκορπίζουμε το topping σε όσο περισσότερα σημεία της επιφάνειας γίνεται και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 45 λεπτά.
Βήμα 5
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε μπόλικη ζάχαρη άχνη με τη βοήθεια μιας σίτας. Στολίζουμε αν θέλουμε με γιορτινά στολίδια ή ταμπελάκι με το έτος και καλή μας χρονιά.