Λαγωτό χοιρινό Πελοποννήσου με σκορδαλιά καρυδιού
2013-06-16- Κουζίνα: Ελληνική
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο
- Δυσκολία: Μέτριο
- Χρόνος προετοιμασίας: 20λ
- Ωρα μαγειρέματος: 1:30 ω
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
3 έχουν βαθμολογήσει
Συστατικά
1 1/2κιλό χοιρινό με κόκκαλο
4κ.σ. λάδι
1φλ. κρασί κόκκινο
1 κρεμμύδι μεγάλο
1 1/2φλ.χυμός ντομάτας
Κανέλα
Γαρύφαλλο
Αλατοπίπερο
1 ποτ.ζεστό νερό
Για τη σκορδαλιά
4 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
½ καρυδόψιχα
3 σκελ.σκόρδο
1φλ.κρασί κόκκινο
5κ.σ. λάδι
5κ.σ. ξύδι από καρύδι αρωματικό ή κάποιο άλλο δυνατό ξύδι
Αλατοπίπερο
Οδηγίες
Βήμα 1
Ξεπλένουμε το κρεατάκι μας και το τοποθετούμε στη γάστα. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε εκεί το κρεμμύδι μας χοντροκομμένο. Ρίχνουμε το κρασί, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο ανακατεύουμε και ρίχνουμε και τη σάλτσα μαζί με το νεράκι μας. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και το ρίχνουμε πάνω στο κρέας μας. Κλέινουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 220C για περίπου 1 ½ ώρα. Υπολογίστε 20 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του ψησίματος και ξεσκεπάστε αν θέλετε το κρεατάκι, να ροδίσει ελαφρα. Tips: Στο σπίτι έφαγα μόνο εγώ τη σκορδαλιά, γιατί είναι αλήθεια την λατρεύω. Το σέρβιρα σαν ένα από κοκκινιστό γάστρας, καθότι "είμαστε" ολίγον επιλεκτικοί σε όσα τρώμε, άρα αρκεί να αλλάξουμε όνομα στο φαγάκι μας και να είναι όλοι ευτυχισμένοι ;))) Αν θέλετε να μειώσετε την μυρωδιά και την οξύτητα του σκόρδου αφαιρέστε τα πράσινα μέρη που έχουν στην μέση. Έτσι μπορείτε να την απολαύσευτε και την επόμενη μέρα χωρίς την έντομη μυρωδιά της κλασικής σκορδαλιάς και χωρίς να πάρει καμία μυρωδία το ψυγείο σας.