Πρασοκρεατόπιτα με πλιγούρι
2013-06-19- Κουζίνα: Ελληνική
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο, Ορεκτικό
- Δυσκολία: Εύκολο
- Χρόνος προετοιμασίας: 40λ
- Ωρα μαγειρέματος: 40λ
Μέση βαθμολογία:
(4.5 / 5)
2 έχουν βαθμολογήσει
Συστατικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Λάδι
1 1/2κιλό κρέας χοιρινό κομμένο σε πολύ μικρά κομμάτια
1/2κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλ/να
1μεγάλο κρεμμύδι ψιλ/νο
1κιλό πράσα μόνο το άσπρο μέρος ψιλ/να
2ματσάκι μαιντανό ψιλ/νο
1ματσάκι άνηθο ψιλ/νο
1/2κιλό γραβιέρα
1/2φλ.πλιγούρι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
3αυγά
Αλατοπίπερο
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1φλ.νερό χλιαρό
4κ.σ.λάδι
Αλάτι
1πρέζα ζάχαρη
2κ.σ.τσίπουρο
Αλεύρι- όσο πάρει για να αποκτήσουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη
Οδηγίες
Βήμα 1
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ρίχνουμε λάδι σε πλατιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει καλά. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο. Τα σοτάρουμε 6-7 λεπτά και ξαναβάζουμε μέσα το κρέας. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε άλλα 3-4 λεπτά.προσθέτουμε τον άνηθο και τον μαιντανό, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Ρίχνουμε το τυρί, το πλιγούρι και τα αυγά, ανακατεύουμε καλά και το κρατάμε στην άκρη. Εντωμεταξύ ετοιμάουμε το φύλλο. Ανακατεύουμε το νερό, το λάδι,το τσίπουρο, το αλάτι και τη ζάχαρη σε μια λεκανίτσα. Σταδιακά συμπληρώνουμε το αλέυρι ανακατεύοντας στην αρχή και ζυμώνοντας στην συνέχεια μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και έπειτα το χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη, το ένα λίγο μικρότερο. Τα ανοίγουμε σε 2 φύλλα. Το μεγαλύτερο το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί, καλύπτοντας τα πλαινά τοιχώματα του ταψιού και αφήνοντας να προεξέχει όσο περισσεύει. Ρίχνουμε στο ταψί τη γέμιση και την απλώνουμε. Γυρίζουμε το φύλλο που περισσεύει προς τα μέσα και καλύπτουμε με το 2ο φύλλο. Κλείνουμε γύρω γύρω τις άκρες καλά και χαράζουμε με ένα μαχαιράκι την επιφάνεια της πίτας. Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει.