Loader

Φανουρόπιτα

2013-08-28
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20λ
  • Ωρα μαγειρέματος: 45λ
Μέση βαθμολογία:

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Βαθμολογήστε τη συνταγή

fork fork fork fork fork

0 έχουν βαθμολογήσει

** Στις 27 Αυγούστου, η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του Αγ. Φανουρίου. Είναι μια σημαντική μορφή, που ξεχωρίζει ανάμεσα στους άλλους Αγίους της χριστιανοσύνης, γιατί δεν τιμάται απλά σαν μια μόνο ημερομηνία. Η μεγάλη τιμή που τρέφουν οι χριστιανοί στον Άγιο έγινε αιτία να δημιουργηθεί το έθιμο της πίτας του, της φανουρόπιτας. Η πίτα γίνεται για να φανερώσει ο Άγιος σε κάποιον ένα χαμένο αντικείμενο, κάποια δουλειά, την υγεία σε κάποιο άρρωστο κ.λ.π. Η φανουρόπιτα είναι μια νηστίσιμη πίτα, που φτιάχνεται και μοιράζεται στους πιστούς ως ευλογία.

Συστατικά  

500γρ.αλεύρι κόκκινο
1/2ποτήρι ζάχαρη
1/2ποτήρι λάδι
1 1/2ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1κ.γλ.μοσχοκάρυδο
1κ.γλ.κανέλα
1κ.γλ.γαρύφαλλο
200γρ.σταφίδα μαύρη
1κ.σ.μπείκιν πάουντερ
Άχνη ζάχαρη

Οδηγίες

Βήμα 1

Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι όλα τα υλικά. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 180C για 45 λεπτά. Την ξεφουρνίζουμε και την πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη. Η γιαγιά μου μόλις μεταφέρει το μείγμα στο ταψί και πριν την φουρνίσει, την ραντίζει με λίγο αγιασμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *