Κόκκινο λαχανόρυζο με μανιτάρια και δαμάσκηνα
2013-11-25- Κουζίνα: Για Χορτοφάγους, Ελληνική
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο, Συνοδευτικό
- Δυσκολία: Εύκολο
- Μερίδες: 2
- Χρόνος προετοιμασίας: 15λ
- Ωρα μαγειρέματος: 25λ
- Έτοιμο σε: 40λ
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
1 έχουν βαθμολογήσει
25/11/13
Το διάβαζα παντού στο διαδίκτυο και δεν ήξερα τι είναι. Υπέθετα ότι ήταν κάτι με καθαρά θρησκευτικό χαρακτήρα.
Meatless Monday ή ελληνιστί Νηστίσιμη Δευτέρα. Είναι μια διεθνής εκστρατεία που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μην τρώνε κρέας τις Δευτέρες ώστε να βελτιώσουν την υγεία τους και την υγεία του πλανήτη .
Ιδρύθηκε το 2003 από επαγγελματίες μάρκετινγκ , έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και ενθαρρύνει τους Αμερικανούς να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές στην αρχή κάθε εβδομάδας .
Η Παρασκευή είναι παραδοσιακά ήδη χωρίς κρέας για Καθολικούς και Ορθοδόξους . Η Δευτέρα είναι συνήθως η αρχή της εβδομάδας και της εργασίας , η ημέρα κατά την οποία τα άτομα αρχίζουν ξανά την εβδομαδιαία ρουτίνα τους και όλες οι κραιπάλες του Σαββατοκύριακου μπορούν να ξεχαστούν και να αντικατασταθούν από θετικές επιλογές.Μια εβδομαδιαία υπενθύμιση για επανεκκίνηση στις υγιείς συνήθειες.
Ακριβώς 1 μήνας πριν τα Χριστούγεννα, Δευτέρα και μια καλή επιλογή είναι το σημερινό πιάτο. Κόκκινο λαχανόρυζο με μανιτάρια και δαμάσκηνα. Υγιεινό, χωρίς κρέας, με γιορτινή (ψευδ}αίσθηση, μάλλον, λόγω των υλικών και στα πλαίσια του Meatless Monday στο cookmania μόνο για εσάς.
Συστατικά
1 ½ φλιτζάνι κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο
4-5 ξερά δαμάσκηνα, κομμένα στη μέση
1 φλιτζάνι διάφορα άγρια μανιτάρια
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και επιπλέον για το σερβίρισμα
½ κόκκινο μήλο, κομμένο σε κυβάκια (προαιρετικά)
Αλατοπίπερο
Μια πρέζα φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα ή γλασέ (εγώ έβαλα γλασέ αν και ήθελα καρολίνα, αλλά δεν είχα. Δεν ήταν άσχημο και έτσι)
2 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών
Οδηγίες
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε ένα σκεύος με βαρύ πάτο πάνω στο μάτι και ρίχνουμε το λάχανο. Χαμηλώνουμε ελαφρά και αχνίζουμε ελαφρά, ρίχνοντας 1 κουταλιά νερό. Προσθέτουμε το λάδι και το κρεμμύδι και σοτάρουμε ελαφρά, να γυαλίσει το κρεμμύδι.
Βήμα 2
Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ζωμό.
Βήμα 3
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί 15 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το μήλο και μαγειρεύουμε άλλα 10 λεπτά.
Βήμα 4
Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε το φαγητό λίγο. Σερβίρουμε ραντίζοντας με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας με τη φρέσκα ρίγανη.