Mac & Cheese Vegetarian & Light
2013-12-22- Κουζίνα: Αμερικάνικη, Για Χορτοφάγους
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο
- Δυσκολία: Εύκολο
- Μερίδες: 3
- Χρόνος προετοιμασίας: 20λ
- Ωρα μαγειρέματος: 20λ
- Έτοιμο σε: 40λ
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
1 έχουν βαθμολογήσει
22/12/13
Αυτό το nutritional yeast λοιπόν αφού το πήρα να το δοκιμάσω, πρέπει και να το χρησιμοποιήσω. Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό με τις αλλεργίες, τις διατροφικές δυσανεξείες και τα σχετικά, το διαδίκτυο σφύζει από συνταγές παντός είδους και προσαρμοσμένες σε κάθε διατροφική λειτουργιά ή δυσλειτουργία. Έτσι αν για μας το nutritional yeast είναι κάτι άγνωστο ή όχι γνωστό σε άτομα που δεν τα αφορά, στο εξωτερικό γίνεται πανικός. Με την ιδιαίτερη γεύση του που σε παραπέμπει σε τυρί για όσους το στερούνται και την προσθήκη ψητής ντομάτας, δεν καταλαβαίνεις ποτέ πόσο Light είναι! Αμερικάνικο mac & cheese vegetarian & light για το σημερινό μας φαγάκι!
Συστατικά
Για τα ντοματίνια:
1 ½ φλιτζάνι διάφορα ντοματίνια χαραγμένα στη μέση
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το σερβίρισμα
1 κουταλιά της σούπας balsamico
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη ή ολόκληρη*
Αλατοπίπερο
Για τα τραγανά ψίχουλα:
¼ του φλιτζανιού μπαγιάτικη ψίχα ψωμιού
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
Διάφορα ξερά μυρωδικά της αρεσκείας μας
Για τα ζυμαρικά:
250gr. Ζυμαρικά φαρφάλες ολικής άλεσης ή άλλο κοντό ζυμαρικό της αρεσκείας μας
Αλατοπίπερο
½ κουταλιά του γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (προαιρετικά- εγώ δεν έβαλα)
2/3 του φλιτζανιού γάλα φρέσκο ή εβαπορέ
3 κουταλιές της σούπας nutritional yeast / νιφάδες από μαγιά μπύρας(εναλλακτικά βάζουμε 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου και 1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο της αρεσκείας μας)
Οδηγίες
Βήμα 1
Για τις ντομάτες: Ακουμπάμε τα ντοματίνια σε αντικολλητικό ταψί και τα ραντίζουμε με το λάδι και το balsamico. Τα αλατοπιπερώνουμε και διασκορπίζουμε από πάνω το σκόρδο.
Βήμα 2
Εναλλακτικά, για λιγότερο έντονη μυρωδιά βάζουμε τη σκελίδα του σκόρδου ολόκληρη, με τη φλούδα, δίπλα στα ντοματίνια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 20 λεπτά, στο γκριλ, ανακατεύοντας λίγο , κατά διαστήματα.
Βήμα 3
Όταν είναι έτοιμα, βάζουμε τα ντοματίνια σε μπολ και αφαιρούμε τη φλούδα από το σκόρδο. Το λιώνουμε και το ανακατεύουμε προσεχτικά με τα ντοματίνια.
Βήμα 4
Για τα τραγανά ψίχουλα: Εντωμεταξύ ψήνουμε και το ψωμί. Το ακουμπάμε σε ελαφρά βρεγμένη λαδόκολλα που έχουμε ακουμπήσει σε ταψί.
Βήμα 5
Πασπαλίζουμε με μυρωδικά της αρεσκείας μας, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με το λάδι. Ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου στους 200C για 15 λεπτά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και μόλις κρυώσουν λίγο τα σπάμε με τα χέρια.
Βήμα 6
Για τα ζυμαρικά: Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και λιώνουμε το βούτυρο στο κατσαρολάκι.
Βήμα 7
Αν δεν βάλουμε βούτυρο, ανακατεύουμε το γάλα με τις νιφάδες, λίγο αλατοπίπερο και το καγιέν. Μόλις ζεσταθεί πάνω στο ζεστό μάτι που βράσαμε τα ζυμαρικά , τα ρίχνουμε και αυτά μέσα και ανακατεύουμε καλά.
Βήμα 8
Μοιράζουμε τα ζυμαρικά σε πιάτα και από πάνω διασκορπίζουμε τα ψητά ντοματίνια και τα τραγανά ψίχουλα ψωμιού. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.
Προσαρμογή συνταγής :
http://alidaskitchen.com/2013/11/10/lighter-stove-top-mac-and-cheese/