Βελουτέ μπρόκολου με προσούτο
2013-07-19- Κουζίνα: Για Χορτοφάγους
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο
- Δυσκολία: Εύκολο
- Χρόνος προετοιμασίας: 10λ
- Ωρα μαγειρέματος: 20λ
Μέση βαθμολογία:
(0 / 5)
0 έχουν βαθμολογήσει
Συστατικά
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κρεμμύδι, σε φετάκια,
4 μέτρια καρότα, ξεφλουδισμένα, σε ροδέλες,
1 σκελίδα σκόρδο, σε φετάκια,
1 μέτριο μπρόκολο, τα «μπουκετάκια» του μόνο
2 φλ. γάλα,
3 κοφτές κουταλιές αλεύρι,
1 κύβος ζωμού λαχανικών, τριμμένος στα δάχτυλα, ή 1 κουταλιά ζωμός σε σκόνη,
4 φλ. καυτό νερό + επιπλέον 1/4 φλ. κρύο νερό,
1 κουταλιά σόγια σος 4-5 φέτες προσούτο
Αλάτι, πιπέρι, ταμπάσκο (προαιρετικά).
Οδηγίες
Βήμα 1
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, τα καρότα και το σκόρδο, ανακατεύοντάς τα συχνά μέχρι να μαραθούν, για 5 περίπου λεπτά. Διαλύετε στο καυτό νερό το ζωμό λαχανικών και τον ρίχνετε στην κατσαρόλα. Κρατάτε στην άκρη λίγα κομματάκια μπρόκολο για γαρνίρισμα (θα τα προσθέσετε προς το τέλος) και ρίχνετε μέσα τα υπόλοιπα. Όταν κοχλάσει ξανά το μίγμα, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε τη σούπα για 15-20 λεπτά, να ψηθούν τα μπρόκολα. Περνάτε το μίγμα στο μπλέντερ ή το πολυμίξερ (τμηματικά, αν χρειαστεί), μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές και το επιστρέφετε στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε μέσα το γάλα και τα κομματάκια του μπρόκολου που κρατήσατε στην άκρη και αφήνετε το μίγμα να κοχλάσει. Στο μεταξύ, διαλύετε το αλεύρι στο κρύο νερό και όταν η σούπα κοχλάσει, το ανακατεύετε λίγο-λίγο στην κατσαρόλα. Προσθέτετε τη σόγια σος, ελέγχετε το αλατοπίπερο και την ανακατεύετε μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Τη σερβίρετε ζεστή και αν θέλετε, ανακατεύετε μέσα 2-3 σταγόνες ταμπάσκο. Σε ατνικολλητικό τηγανάκι σωτάρουμε το προσούτο μας να γίνει "κρατσανιστό" και το βάζουμε στο κέντρο κάθε πιάτου.