Κόκορας στη γάστρα
2013-06-13- Κουζίνα: Ελληνική
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο
- Δυσκολία: Εύκολο
- Χρόνος προετοιμασίας: 30λ
- Ωρα μαγειρέματος: 2:00 ω
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
2 έχουν βαθμολογήσει
Συστατικά
1/2κόκορας κομμένος σε μερίδες (περίπου 1.400)
Λάδι
Αλατοπίπερο
2καρότα χοντροκομμένα
1κρεμμύδι τριμμένο
2φλ.χυμός ντομάτας
1/2κ.γλ.κανέλα
1/2κ.γλ.γαρύφαλλο
1κ.γλ.μπαχάρι
1ποτήρι κόκκινο κρασί
1/2γρ.σαφράν διαλυμένο σε 1/4φλ.χλιαρό νερό
100γρ.κεφαλοτύρι κομμένο σε κυβάκια
Οδηγίες
Βήμα 1
Βάζουμε τα κομμάτια του κόκορα στη γάστρα. Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνουμε λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα καρότα να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώρουμε και πασπαλίζουμε με το μπαχάρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο. Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας και το σαφράν, ελάχιστο νεράκι και αφήνουμε να σιγοβράσει περίπου 20 λεπτά. Αφήνουμε λίγο να χλιαρύνει και περιχύνουμε με αυτή τη σαλτσούλα τον κόκορα. Κλείνουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε στο φούρνο στους 220C για 2 ώρες περίπου. Γύρω στα 20 λεπτά νωρίτερα προσθέτουμε τους κύβους του τυριού να λιώσει μέσα στο φαγάκι μας. Σερβίρουμε τον κόκορα ζεστό με μακάρονια ή πατατούλες.