Λαχανοντολμάδες με λουκάνικο
2013-07-15- Κουζίνα: Ελληνική
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο, Ορεκτικό
- Δυσκολία: Θέλει λίγη προσπάθεια
- Χρόνος προετοιμασίας: 40λ
- Ωρα μαγειρέματος: 50λ
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
1 έχουν βαθμολογήσει
Συστατικά
1 ½ κιλό λάχανο όχι πολύ σφιχτό
1λίτρο ζωμό κοτόπουλου
Λάδι
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
500γρ.λουκάνικα χωριάτικα
2/3φλ.ρύζι καρολίνα
1κρεμμύδι ψιλ/νο
1/2φλ.μαιντανός ψιλ/νος
3κ.σ.κουκουνάρι
1/2φλ.λευκό κρασί
Αλατοπίπερο
Λάδι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
4κ.σ.αλεύρι
1/2φλ.χυμό λεμονιού
Οδηγίες
Βήμα 1
Καθαρίζετε το λάχανο από τα εξωτερικά φύλλα και αφαιρείτε από τη βάση το χοντρό κοτσάνι όσο πιο βαθιά μπορούμε. Βουτάμε ολόκληρο το λάχανο με τη βάση προς τα κάτω, σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει. Μόλις αρχίσει να μαλακώνει, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο. Κόβουμε ένα ένα τα φύλλα και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι. Τα πιο σκληρά τα στρώνουμε στον πάτο μιας κατσαρόλας. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Χαράζουμε το περίβλημα από τα λουκάνικα και το αφαιρούμε. Ψιλοκόβουμε το εσωτερικό του. Σωτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτουμε το λουκάνικο. Μόλις πάρει λίγο χρώμα σβήνουμε με το κρασί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά και κρατάμε στην άκρη. Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα του λάχανου και βάζουμε με ένα κουτάλι από τη γέμιση που ετοιμάσαμε, ανάλογα το μέγεθος του φύλλου, στην κάτω άκρη του φύλλου. Τυλίγουμε τους ντολμάδες με υπομονή και προσοχή έναν έναν. Τους στρώνουμε στην κατσαρόλα με τα στρωμένα φύλλα στον πάτο, ξεκινώντας από τα τοιχώματα και προχωρώντας προς το κέντρο. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Σκεπάζουμε τους ντολμάδες με τα φύλλα που έχουν περισσέψει και βάζουμε από πάνω ένα βαρύ πιάτο. Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου και λίγο λάδι. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε και ζεστό νεράκι μέχρι να μισοκαλυφθούν οι ντολμάδες. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βάζουμε το φαγητό να βράσει για 40 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμο αφαιρούμε ένα φλιτζάνι από το ζωμό της κατσαρόλας και το κρατάμε στην άκρη να κρυώσει. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Διαλύουμε το αλεύρι στον ζωμό που βγάλαμε στην άκρη και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Αν είναι πολύ πηχτό χρησιμοποιούμε λίγο ακόμα από το ζωμό της κατσαρόλας και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και με τα χερούλια ανακινούμε να πάει παντού. Βάζουμε τη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά 7-8 λεπτά μέχρι να πήξει καλά η σάλτσα και σερβίρουμε τους ντολμάδες περιχυμένους με σαλτσούλα από την κατσαρόλα.