Σπιτικός ζωμός λαχανικών σκόνη
2015-06-24- Κουζίνα: Για Χορτοφάγους, Ελληνική
- Πιάτο: Συνοδευτικό
- Δυσκολία: Εύκολο
- Ποσότητα: για 1 μέτριο βάζο
- Χρόνος προετοιμασίας: 20λ
- Ωρα μαγειρέματος: 2:15 ω
- Έτοιμο σε: 2:35 ω
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
3 έχουν βαθμολογήσει
25/6/15
Σπιτικός ζωμός λαχανικών σκόνη για να τον φυλάξουμε στο ψυγείο και να έχουμε ανά πάσα στιγμή τον πιο φυσικό ζωμό που έχετε χρησιμοποιήσει ως τώρα.
Συστατικά
- 2 μέτρια καρότα
- 1 φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 1/3 του φλιτζανιού φρέσκια ρίγανη
- 2 κουταλιές της σούπας φύλλα δενδρολίβανου
- Χοντρό αλάτι ή επιτραπέζιο ,20% του βάρους των λαχανικών μας
Οδηγίες
Βήμα 1
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καρότα και τα κρεμμύδια και τα βάζουμε με τα μυρωδικά στο multi. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά ή μυρωδικά της αρεσκείας μας (σκόρδο, ντομάτα, πράσο, θυμάρι, βασιλικός κ.λ.π.)
Βήμα 2
Τα χτυπάμε καλά και τα ζυγίζουμε. Πρέπει το αλάτι που θα συμπληρώσουμε να είναι το 20% του βάρους των λαχανικών. Π.χ. εμένα τα λαχανικά ήταν 455gr. οπότε πρόσθεσα 91gr. αλάτι.
Βήμα 3
Τα μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά που θα βγουν από τα λαχανικά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσει.
Βήμα 4
Το αφήνουμε να κρυώσει και το απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150C για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, ανακατεύοντας πάλι κατά διαστήματα. Θα πρέπει να φαίνεται ξεροψημένο.
Βήμα 5
Αφήνουμε να κρυώσει και το μεταφέρουμε πάλι στο multi. Το χτυπάμε μέχρι να γίνει σκόνη και το φυλάμε αεροστεγές βάζο σε στεγνό και ξηρό περιβάλλον ως και 3 μήνες. Χρησιμοποιούμε 1 κουταλιά του γλυκού για 4 φλιτζάνια νερό