Βασιλόπιτα Πολίτικη
2013-07-28- Χρόνος προετοιμασίας: 20λ
- Ωρα μαγειρέματος: 40λ
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
1 έχουν βαθμολογήσει
Συστατικά
- 50 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κουταλιές ξερή
- 1/3 κούπας βούτυρο λιωμένο ζεστό
- 1/2 κιλό αλεύρι δυνατό
- 1 κούπα ζάχαρη
- 2 αυγά και 2 κροκάδια
- 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 1/2 κουταλάκι μαστίχα χιώτικη ή βανίλια
- 1 κουταλάκι μαχλέπι αλεσμένο
- 1/3 κούπας γάλα εβαπορέ ζεστό
- 1 κροκάδι για το άλειμμα
- ασπρισμένα μισά αμύγδαλα για το στόλισμα
Οδηγίες
Βήμα 1
Διαλύστε τη μαγιά σε 1/3 κούπας ζεστό νερό (40 βαθμών Κελσίου). Ρίξτε τον να φουσκώσει, ώσπου να κάνει μεγάλες φούσκες. Ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα μυρωδικά. Ανοίξτε στο κέντρο ένα λάκκο και βάλτε μέσα τη ζάχαρη, το γάλα, τ' αυγά ελαφρά χτυπημένα και τη φουσκωμένη μαγιά. Παίρνοντας το αλεύρι λίγο, λίγο από τριγύρω, ζυμώστε σε ζύμη μαλακιά. Βουτώντας τα χέρια σας στο λιωμένο ζεστό βούτυρο, συνεχίστε ζυμώνοντας, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο και να ενσωματωθεί με τη ζύμη. Σκεπάστε τη ζύμη με υγρή πετσέτα ή καλύτερα, με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τη σε ζεστό μέρος, να διπλασιασθεί σε όγκο (2 1/2 ώρες περίπου). Πατήστε τη ζύμη να ξεφουσκώσει. Πλάστε μ' αυτή ένα χοντρό, μακρύ κορδόνι και τυλίξτε το σε σπιράλ επάνω σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο, στρωμένο σε λαμαρίνα. Μπήξτε σε κάποιο σημείο το νόσμισμα. Αφήστε τη βασιλόπιτα σκεπασμένη σε ζεστό, υγρό μέρος, να διπλασιασθεί σε όγκο, 30' περίπου. Αλείψτε τη με το κροκάδι, αφού το χτυπήσετε με λίγο νερό και μπήξτε μισά αμύγδαλα, ακολουθώντας το σχήμα του σπιράλ. Ψήστε τη στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 20'-30', να ροδίσει καλά. Βγάλτε την και βάλτε τη να κρυώσει επάνω σε σχάρα. Φυλάξτε τη σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη, για να μη στεγνώσει. Η βασιλόπιτα αυτή δε γίνεται τόσο αφράτη, γίνεται όμως πολύ νόστιμη.