Βελουτέ σούπα λαχανικών με relish από παντζαρόφυλλα
2013-12-29- Κουζίνα: Για Χορτοφάγους, Ελληνική
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο, Ορεκτικό
- Δυσκολία: Εύκολο
- Μερίδες: 2
- Χρόνος προετοιμασίας: 15λ
- Ωρα μαγειρέματος: 40λ
- Έτοιμο σε: 55λ
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
2 έχουν βαθμολογήσει
29/12/13
Και μια ωραία βελουτέ σούπα λαχανικών με relish από παντζαρόφυλλα για σήμερα, η πρόταση μας και εσείς επιλέγετε να τη σερβίρετε σε κάποιο από τα γιορτινά τραπέζια των ημερών για πρώτο πιάτο ή απλά να την απολαύσετε μόνοι σας, στη ζεστασιά του καναπέ σας με φόντο τα λαμπάκια του δέντρου φίλοι μου. Έτσι ή αλλιώς.. καλή μας απόλαυση!!
Συστατικά
Για τη σούπα:
1 μέτρια γλυκοπατάτα χοντροκομμένη
1 μεγάλο πράσο χοντροκομμένο
2 μικρά καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 μικρή πατάτα κομμένη σε κομμάτια
Αλατοπίπερο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και επιπλέον για το σερβίρισμα
1 φλιτζάνι ζωμός λαχανικών ή νερό χλιαρό και επιπλέον για να γίνει βελουτέ
Για το relish:
1 φλιτζάνι παντζαρόφυλλα πολύ ψιλοκομμένα
1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα με σιναπόσπορο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και επιπλέον για το σερβίρισμα
Αλατοπίπερο
1 κουταλιά του γλυκού μέλι
¼ του φλιτζανιού κρασί κόκκινο ή ροζέ
1 κουταλιά της σούπας σταφίδες (ότι έχουμε , μαύρες ή ξανθές)
¼ της κουταλιάς του γλυκού κύμινο
1/3 της κουταλιάς του γλυκού ginger φρεσκοτριμμένο ή ½ κουταλιά σε σκόνη
Οδηγίες
Βήμα 1
Ετοιμάζουμε τη σούπα. Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και ρίχνουμε όλα τα λαχανικά. Αφήνουμε να σοταριστούν 2-3 λεπτά και ρίχνουμε το ζωμό ή το νερό.
Βήμα 2
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν 30 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το περιεχόμενο.
Βήμα 3
Εντωμεταξύ ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το λάδι για να ετοιμάσουμε το relish. Ρίχνουμε τα χόρτα και τις σταφίδες για 1-2 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται και σβήνουμε με το κρασί.
Βήμα 4
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά και να μελώσει. Το φυλάμε στη άκρη.
Βήμα 5
Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο multi και τα πολτοποιούμε. Τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα με λίγο νερό ή ζωμό, αν χρειάζεται και ανάλογα πόσο πηχτή ή αραιή την θέλουμε (εμένα μου αρέσει αρκετά πηχτή σαν κρέμα)και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Βήμα 6
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με μια κουταλιά relish στην κορυφή κάθε πιάτου, λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο αλατοπίπερο.