Γαλέτα με πράσο και φέτα
2013-06-17- Κουζίνα: Για Χορτοφάγους, Ελληνική
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο, Ορεκτικό
- Δυσκολία: Μέτριο
- Χρόνος προετοιμασίας: 30λ
- Ωρα μαγειρέματος: 40λ
Μέση βαθμολογία:
(0 / 5)
0 έχουν βαθμολογήσει
Συστατικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
2φλ.αλεύρι
1/2κ.γλ.αλάτι
1πρέζα ζάχαρη
1/3φλ.βούτυρο παγωμένο κομμένο σε μικρά κομμάτια
1/3φλ.κρύο νερό
1αυγό χτυπημένο
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
2πράσα κομμένα σε ροδέλες
2κ.σ.βούτυρο
1/2ποτήρι λευκό κρασί
100γρ.κρέμα γάλακτος
120γρ.φέτα θρυμματισμένη
1κ.γλ.θυμάρι
1κ.σ.μαϊντανός ψιλ/νος
Αλατοπίπερο
Tips: *Galette είναι όρος της γαλλικής κουζίνας για τη στρογγυλή ή ελεύθερης μορφής επίπεδη γεμιστή ζύμη. Την γεμίζουμε με διάφορα υλικά αλμυρά ή γλυκά. Στην αλμυρή εκδοχή της περιέχει ζαμπόν , έμενταλ και ένα αυγό όπου ψήνεται ταυτόχρονα με την γαλέτα.
Οδηγίες
Βήμα 1
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι. Ρίχνουμε το βούτυρο και με τα χέρια μας θρυμματίζουμε το μείγμα. Προσθέτουμε το νερό και φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο 20 λεπτά. Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και σοτάρουμε τα πράσα. Σβήνουμε με το κρασί , αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και το θυμάρι. Προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι και τα αφήνουμε να μαλακώσουν. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος , ανακατεύουμε και κλείνουμε το μάτι. Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια και αφού χωρίσουμε τη ζύμη στη μέση ανοίγουμε 2 στρογγυλά κομμάτια, σαν ατομικές πίτσες. Γεμίζουμε το κέντρο κάθε ζύμης με το μείγμα πράσου και πασπαλίζουμε με τη θρυμματισμένη φέτα. Κλείνουμε προς τα μέσα τα ακριανά της ζύμης προς τα μέσα. Αλείφουμε με αυγό και τα ακουμπάμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Κάνουμε το ίδιο και με το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 40 λεπτά.