Loader

Γαλοπούλα Χριστουγεννιάτικη της μητερούλας από το Βόλο

2013-12-30
  • Ποσότητα: 1 γαλοπούλα
  • Χρόνος προετοιμασίας: 2:30 ω
  • Ωρα μαγειρέματος: 3:30 ω
  • Έτοιμο σε: 6:00 ω
Μέση βαθμολογία:

forkforkforkforkfork (4.3 / 5)

4.3 5 6
Βαθμολογήστε τη συνταγή

fork fork fork fork fork

6 έχουν βαθμολογήσει

30/12/13

Γαλοπούλα Χριστουγεννιάτικη της μητερούλας από το Βόλο που χτύπησε πάλι στο inbox μας. Το Χριστουγεννιάτικη δεν μας επηρεάζει καθόλου όμως, μιας και στην οικογένεια μου, όπως ίσως και σε πολλές άλλες, τιμάμε το συγκεκριμένο πουλερικό στο πρώτο γεύμα του χρόνου, στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας! Πολλές ευχαριστίες (και πάλι) στη φίλη μας Γεωργία  για την ωραία συνταγή, τις προσεγμένες φωτογραφίες και την προθυμία να ενισχύσει με καλομαγειρεμένο υλικό το site μας! Καλή Χρονιά!!!

Συστατικά  

Μία γαλόπουλα (3-4 κιλά)

Μαρινάδα:

1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας  μουστάρδα απαλή
1 φλιτζάνι  του καφέ κονιάκ
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας σόγια σος
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Γέμιση:

500gr. κιμάς χοιρινός
3-4 κουταλιές της σούπας  ρύζι για πιλάφι
κάστανα καλά βρασμένα και καθαρισμένα
αποξηραμένα κράνμπερι (έχουν γεύση υπόξινη, πιο θελκτική από τις σταφίδες)
1 φακελάκι κουκουνάρι (ελαφρώς καβουρδισμένο, προαιρετικά)
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στο μίξερ
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασιού κρασί (ροζέ ή λευκό ξηρό)
4-5 κόκκοι μπαχάρι
λίγη κανέλα (με προσοχή, να μην υπερκαλύψει όλες τις μυρωδιές)
Αλάτι, πιπέρι
Για το νότισμα:

1 πορτοκάλι

1 νεράντζι

 

Οδηγίες

Βήμα 1

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και μαρινάρουμε για 2 ώρες. Τσιγαρίζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα σκεύος, και τη σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να κρυώσει και γεμίζουμε τη γαλοπούλα.

Βήμα 2

Τοποθετούμε ένα ξινόμηλο στο άνοιγμα της γαλοπούλας, στερεώνοντάς το με οδοντογλυφίδες – το μήλο θα λιώσει εντελώς μετά το ψήσιμο. Κλείνουμε καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 3 ώρες – πάνω κάτω αντίσταση με αέρα.

Βήμα 3

Στη συνέχεια αφαιρούμε τα αλουμινόχαρτα και το λιωμένο ξινόμηλο (αφαιρούμε τη φλούδα και τα κουκούτσια, και κρατάμε τη λιγοστή σάρκα, για να την ανακατέψουμε με τη γέμιση, αν θέλουμε).

Βήμα 4

Περιχύνουμε με χυμό από ένα πορτοκάλι και ένα νεράντζι. Ψήνουμε για ακόμη μισή ώρα, ώστε να πάρει χρώμα και να καραμελώσει.

Βήμα 5

Μπορούμε να αφαιρέσουμε προσεκτικά τη γέμιση, να τεμαχίσουμε τη γαλοπούλα, και να την κρατήσουμε ζεστή και ζουμερή σε ένα ταψί καλά τυλιγμένο με αλουμινόχαρτα, αφού πρώτα την περιχύσουμε, και πάλι, με το χυμό ενός πορτοκαλιού και ενός νεραντζιού, ώστε να μη στεγνώσει. Σερβίρουμε τη γέμιση ποτισμένη, οπωσδήποτε, με τα ζουμιά του ταψιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *