Γεμιστά της Κυριακής & Light thousand islands dressing
2013-11-17- Κουζίνα: Για Χορτοφάγους, Ελληνική
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο, Συνοδευτικό
- Δυσκολία: Μέτριο
- Μερίδες: 3
- Χρόνος προετοιμασίας: 40λ
- Ωρα μαγειρέματος: 1:50 ω
- Έτοιμο σε: 2:30 ω
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
3 έχουν βαθμολογήσει
17/11/13
Τα κυριακάτικα τραπέζια δεν έχουν πάντα κρέας, ειδικά όταν η μαγείρισσα του σπιτιού, δεν είναι και μεγάλη λάτρης! Απλά και σχεδόν παραδοσιακά γεμιστά –με τα μανιτάρια να σπάνε λίγο την παράδοση.
Γεμιστά της Κυριακής ή της Δευτέρας ή όποιας μέρας θέλουμε, για ένα υγιεινό και πλήρες πιάτο που μας χορταίνει, δεν μας παχαίνει και μας αποτοξινώνει τον οργανισμό, πριν από τις κραιπάλες των εορταστικών τραπεζωμάτων.
Συστατικά
Για τα γεμιστά:
3 ντομάτες μέτριες
3 πιπεριές μέτριες
1 μέτριο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
18 μανιτάρια, ολόκληρα ή κομμένα σε φετάκια
1 & 2/3 του φλιτζανιού του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
Αλατοπίπερο
1 φλιτζάνι καλής ποιότητας χυμός ντομάτας
1 κουταλιά του γλυκού πάπρικα
½ κουταλιά του γλυκού κουρκουμάς
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 ½ φλιτζάνια νερό ή ζωμός λαχανικών
Για τη σως:
100gr. Γιαούρτι στραγγιστό
2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
1 κουταλιά της σούπας ξύδι από λευκό κρασί
Αλατοπίπερο
1 κουταλιά του γλυκού μέλι
1 φρέσκο κρεμμύδι
3 αγγουράκια τουρσί και λίγο από το υγρό που διατηρούνται
Πράσινη ανάμικτη σαλάτα
Οδηγίες
Βήμα 1
Για τα γεμιστά: Αδειάζουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες από την ψίχα και τα σπόρια από τις πιπεριές, φροντίζοντας να διατηρήσουμε τα καπάκια τους ανέπαφα.
Βήμα 2
Βάζουμε μια κουταλιά από το λάδι σε φαρδύ τηγάνι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι. Μόλις γυαλίσουν ρίχνουμε το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με την πάπρικα, τον κουρκουμά και τον μαϊντανό.
Βήμα 3
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και λίγο από το ζωμό ή το νερό. Αφήνουμε 4-5 λεπτά να απορροφήσει τα πολλά υγρά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Βήμα 4
Μοιράζουμε στο πάτο από τις ντομάτες και τις πιπεριές τα μανιτάρια. Γεμίζουμε με το μείγμα ρυζιού τις ντομάτες και τις πιπεριές , κλείνουμε με τα καπάκια τους και τα ακουμπάμε όμορφα σε ταψί το ένα να ακουμπάει πάνω στο άλλο. Όσο από τη γέμιση περισσέψει την ρίχνουμε στο ταψί μαζί με το υπόλοιπο νερό ή ζωμό.
Βήμα 5
Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι, αλατοπιπερώνουμε και καλύπτουμε το ταψί με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220C για 1 ώρα.
Βήμα 6
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 30-40 λεπτά, ελέγχοντας ότι παραμένουν ζουμερά, αλλιώς συμπληρώνουμε ελάχιστο νεράκι. Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα.
Βήμα 7
Για τη σως: Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σος στο multi και τα χτυπάμε καλά. Μεταφέρουμε τη σαλάτα που θα σερβίρουμε σε πιάτο βαθύ ή πιατέλα και περιχύνουμε με τη σος.