Γουρουνόπουλο με μέλι
2013-06-17- Κουζίνα: Ελληνική
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο
- Δυσκολία: Μέτριο
- Χρόνος προετοιμασίας: 40λ
- Ωρα μαγειρέματος: 2:30 ω
Μέση βαθμολογία:
(0 / 5)
0 έχουν βαθμολογήσει
Συστατικά
1 γουρουνόπουλο ολόκληρο (περίπου 7-8 κιλά με το κεφάλι)
300 ml ελαιόλαδο
3 πορτοκάλια (το χυμό)
120 γραμ. μέλι
2 κουτ. γλυκού ξίδι
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή
1 κουτ. γλυκού φασκόμηλο
αλάτι και πιπέρι
χοντροκομμένα αρωματικά λαχανικά (καρότο, κρεμμύδι ξερό, πιπεριά κόκκινη, πιπεριά πράσινη, σέλινο, σκόρδο)
Οδηγίες
Βήμα 1
Πλένουμε πολύ καλά το κρέας και το σκουπίζουμε. Έπειτα ανακατεύουμε το χυμό των πορτοκαλιών με το μέλι και τη μουστάρδα και αλείφουμε όλο το εσωτερικό μέρος του γουρουνόπουλου. Επιπλέον αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το θυμάρι και το φασκόμηλο και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου. Στη συνέχεια αλείφουμε ένα ταψάκι με ελαιόλαδο, στρώνουμε τα χοντροκομμένα αρωματικά λαχανικά και πάνω τους το κρέας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, αλείφουμε το γουρουνόπουλο με λίγο λάδι και βάζουμε το ταψάκι στο φούρνο να σιγοψήνεται ανοιχτό για δυόμισι ώρες περίπου. Κατά διαστήματα, ρίχνουμε στον πάτο του ταψιού λίγο ζεστό νεράκι και αλείφουμε με ένα πινέλο το γουρουνόπουλο, με λίγο λάδι και το μίγμα του μελιού. Προσέχουμε το ψήσιμο να γίνει καλά ώστε να ροδοκοκκινίσει η πέτσα του και να γίνει τραγανό. Όταν είναι έτοιμο μεταφέρουμε το γουρουνόπουλο σε άλλο σκεύος όπου το διατηρούμε ζεστό. Παίρνουμε όλα τα εναπομείναντα στο ταψί και φτιάχνουμε την σάλτσα ως εξής: Βάζουμε το ταψάκι πάνω στο μάτι της κουζίνας ώστε να διατηρείται ζεστό. Ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό, ξύνοντας το ταψί με σπάτουλα για να ξεκολλήσουν όλες οι ουσίες. Σουρώνουμε την σάλτσα, τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα και την διατηρούμε ζεστή. Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό και το συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή πατάτες και πράσινη σαλάτα.