Ζηλευτή μανέστρα
2014-05-23- Κουζίνα: Για Χορτοφάγους, Ελληνική
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο, Συνοδευτικό
- Δυσκολία: Εύκολο
- Μερίδες: 2
- Χρόνος προετοιμασίας: 20λ
- Ωρα μαγειρέματος: 50λ
- Έτοιμο σε: 1:10 ω
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
5 έχουν βαθμολογήσει
23/5/14
Ζηλευτή μανέστρα. Κριθαράκι με λαχανικά και ξερά φρούτα στην πιο αξιοζήλευτη και πρωτότυπη εκδοχή τους.
Συστατικά
- 2/3 του φλιτζανιού κριθαράκι χονδρό ή μέτριο
- 3 ½ φλιτζάνια ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
- Αλατοπίπερο
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και επιπλέον για το σερβίρισμα
- 2/3 του φλιτζανιού αρακάς φρέσκος ή κατεψυγμένος
- 1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- ½ κίτρινη πιπεριά, ψιλοκομμένη ή ότι χρώμα θέλουμε
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ή ψιλοκομμένες
- 1 κουταλιά της σούπας μαύρη σταφίδα
- 4 ξερά βερίκοκα , ψιλοκομμένα
- 8 ντοματίνια, κομμένα στη μέση ή στα 4, ανάλογα το μέγεθος
- ½ κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
- 1/3 της κουταλιάς του γλυκού κανέλα
- 1 ½ κουταλιά της σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος και λίγο ακόμα για το σερβίρισμα
- Χυμός λεμονιού για το σερβίρισμα
- Φιστίκια Αιγίνης (ψίχα), για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Οδηγίες
Βήμα 1
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ζωμό, το λάδι και λίγο αλατοπίπερο να πάρουν βράση. Ρίχνουμε τον αρακά για 20 λεπτά (αν είναι φρέσκος) και έπειτα τα καρότα, την πιπεριά, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα ξερά φρούτα. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά.
Βήμα 2
Προσθέτουμε τα ντοματίνια, τον μαϊντανό, τη ζάχαρη και την κανέλα και μαγειρεύουμε άλλα 5 λεπτά.
Βήμα 3
Ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε και τα μαγειρεύουμε όλα μαζί για άλλα 15 λεπτά,σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα να μην μας κολλήσει το κριθαράκι.
Βήμα 4
Κλείνουμε το μάτι, αφήνουμε το φαγητό να σταθεί 10 λεπτά και το σερβίρουμε ραντίζοντας με λίγο ακόμα λάδι, χυμό λεμόνι κατά βούληση και πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φιστίκια.