Κέικ με applesauce και steusel κανέλας
2014-03-21- Κουζίνα: Ελληνική
- Πιάτο: Επιδόρπιο
- Δυσκολία: Θέλει λίγη προσπάθεια
- Ποσότητα: 1 μεγάλο κέικ
- Χρόνος προετοιμασίας: 30λ
- Ωρα μαγειρέματος: 40λ
- Έτοιμο σε: 1:10 ω
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
3 έχουν βαθμολογήσει
21/3/14
Γλυκάκι για σήμερα ή μάλλον κεκάκι , που όπως ίσως έχετε διαπιστώσει, κάθε πρόταση μας στην κατηγορία «επιδόρπιο», συνήθως είναι και άκρως υγιεινό. Ελπίζω να μην τρομάζει κάποιους η λέξη υγιεινό σε συνδυασμό με το γλυκό, γιατί πραγματικά δεν στερείται τίποτα σε γεύση από άλλα πιο κοινά γλυκά ή κέικ που τρώμε καθημερινά. Κέικ με applesauce και streusel κανέλας. Σπιτική γεύση , καθαρά υλικά και άρωμα…φανταστικό!
Συστατικά
Για το κέικ:
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά του γλυκού baking powder
½ κουταλιά του γλυκού σόδα σκόνη
Μια πρέζα αλάτι
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
½ κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 ½ φλιτζάνια applesauce
½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
½ φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο ή άλλο αντίστοιχο
¼ του φλιτζανιού μέλι
¼ του φλιτζανιού ξινόγαλα
Για το streusel:
½ φλιτζάνι αλεύρι
¼ του φλιτζανιού βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κυβάκια
½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
Μια πρέζα αλάτι
2 κουταλιές του γλυκού κανέλα
Οδηγίες
Βήμα 1
Για το κέικ: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα, το baking, το αλάτι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Βήμα 2
Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε την applesauce, τη ζάχαρη, το λάδι, το μέλι και το ξινόγαλα. Ρίχνουμε τα υγρά υλικά μέσα στα στερεά και ανακατεύουμε να ενωθούν μεταξύ τους τα δυο μείγματα.
Βήμα 3
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ελαφρά βουτυρωμένη φόρμα και απλώνουμε ομοιόμορφα.
Βήμα 4
Για το streusel: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με τελευταίο το βούτυρο και με τα δάχτυλα μας τα πιέζουμε μεταξύ τους να ενωθούν, δημιουργώντας τρίμματα / ψίχουλα.
Βήμα 5
Απλώνουμε το μείγμα αυτό πάνω στο κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 40 περίπου λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε σε φέτες για να σερβίρουμε.
Βήμα 6
Μπορούμε αν θέλουμε να απλώσουμε πάνω στο κέικ ένα γρήγορο γλάσο με 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη και 1-2 κουταλιές γάλα, το οποίο θα το αφήσουμε να στερεοποιηθεί πάνω στο κέικ όσο αυτό θα κρυώνει.