Κυριακάτικο χοιρινό με κόκαλο στη γάστρα
2013-09-01- Κουζίνα: Ελληνική
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο
- Δυσκολία: Εύκολο
- Μερίδες: 4
- Χρόνος προετοιμασίας: 15λ
- Ωρα μαγειρέματος: 2:00 ω
- Έτοιμο σε: 2:15 ω
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
1 έχουν βαθμολογήσει
01/09/13
Ένα καλοψημένο και ζουμερό κομμάτι χοιρινό στη γάστρα είναι πάντα καλοδεχούμενο Κυριακάτικο και όχι μόνο, γεύμα.
Τώρα που δροσίζει ο καιρός και δεν θα μας βαρύνει, σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!
Συστατικά
Για το κρέας:
1 ½ kg. χοιρινό με κόκαλο
1 ½ φλιτζάνι ζωμός κρέατος
Αλατοπίπερο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Για τη μαρινάδα:
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
¼ του φλιτζανιού soya sauce
2 κουταλιές της σούπας , ξύδι από λευκό κρασί
Χυμό 1 λεμονιού
1 κουταλια της σούπας Worcestershire sauce
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
2 κουταλιές του γλυκού, μουστάρδα, πικάντικη, αν θέλετε
Αλατοπίπερο
3 σκελίδες σκόρδο
Οδηγίες
Βήμα 1
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη μαρινάδα ή τα χτυπάμε στο multi αν τα προτιμάμε πολτοποιημένα. Βάζουμε το κρέας σε γυάλινο σκεύος και διασκορπίζουμε πάνω του τη μαρινάδα. Το καλύπτουμε με καπάκι ή διαφανή μεμβράνη και το φυλάμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Βήμα 2
Στη συνέχεια μεταφέρουμε το κρέας με τη μισή μαρινάδα και το 1 φλιτζάνι από το ζωμό,στη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220C για 2 ώρες.
Βήμα 3
Όταν το κρέας μας , κοντεύει να γίνει , στραγγίζουμε καλά τη μαρινάδα και μεταφέρουμε τα υγρά της μαζί με το υπόλοιπο ζωμό σε ένα κατσαρολάκι. Αφήνουμε να πάρουν βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά , μέχρι να αποκτήσουμε μια σάλτσα πηκτή και κατεβάζουμε από τη φωτιά
Βήμα 4
Σερβίρουμε το κρέας σε πιατέλα με συνοδευτικό της αρεσκείας μας και ραντίζοντας με μπόλικη από τη σάλτσα μαρινάδας που ετοιμάσαμε. Την υπόλοιπη την βάζουμε σε ένα μπολάκι , στο τραπέζι για να προσθέσει ο καθένας όσο θέλει.
Προσαρμογή συνταγής :