Λαμπρόψωμο
2013-07-26- Κουζίνα: Ελληνική
- Πιάτο: Επιδόρπιο
- Δυσκολία: Θέλει λίγη προσπάθεια
- Χρόνος προετοιμασίας: 2:00 ω
- Ωρα μαγειρέματος: 60λ
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
1 έχουν βαθμολογήσει
Συστατικά
700γρ.αλεύρι
1κ.σ.γλυκάνισος
1φακελάκι ξερή μαγιά
1πρέζα αλάτι
1/2κ.γλ.μαστίχα κοπανισμένη
1κ.σ.μαχλέπι κοπανισμένο
1φλ.ζάχαρη
200γρ.γιαούρτι
3αυγά
100γρ.βούτυρο λιωμένο
1/2φλ.γάλα χλιαρό
4 αυγά βαμμένα για το στόλισμα (προαιρετικά)
1ασπράδι ανακατεμένο με λίγο γάλα
Οδηγίες
Βήμα 1
Βάζουμε το γλυκάνισο με 1/3φλ.νερό σε ένα μπρίκι να πάρει μια βράση. Το σουρώνουμε και κρατάμε το νερό. Ρίχνουμε στο κάδο του μίξερ τα αυγά, το γιαούρτι, το νερό από το γλυκάνισο, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το μαχλέπι και τη μαστίχα και αρχίζουμε να τα χτυπάμε. Προσθέτουμε εναλλάξ λίγο λίγο το αλεύρι και το γάλα και τέλος προσθέτουμε το βούτυρο. Κατεβάζουμε τον κάδο από το μίξερ και δουλεύουμε το ζυμάρι με τα χέρια για 5-6 λεπτά. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 20 λεπτά στην άκρη. Στη συνέχεια το πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα, πλεξούδα ή όπως μας αρέσει και το ακουμπάμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Με ένα κερί ή λαμπάδα τρυπάμε 4 σημεία σε σχήμα σταυρού και βάζουμε εκεί τα αυγά αν τα χρησιμοποιήσουμε. Το αφήνουμε σκεπασμένο άλλη μια ώρα. Το αλείφουμε με το μείγμα ασπραδιού και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 1 ώρα περίπου. Το αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσει για να μη νοτίσει.