Μπακαλιάρος και σκορδαλιά ψητού σκόρδου
2013-07-25- Κουζίνα: Ελληνική
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο
- Δυσκολία: Μέτριο
- Χρόνος προετοιμασίας: 30λ
- Ωρα μαγειρέματος: 20λ
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
2 έχουν βαθμολογήσει
Συστατικά
ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ
1κιλό παστός ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος κομμένος σε κομμάτια
1φλ.αλεύρι
Αλατοπίπερο (κατά βούληση)
1αυγό
1φλ.σόδα ή ανθρακούχο νερό
Λάδι για το τηγάνισμα
ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
1κεφάλο σκόρδο
Λάδι
4μεγάλες πατάτες βρασμένες
1μέτριο κρεμμύδι
1φλ.σπορέλαιο
Την ουρά του μπακαλιάρου
Χυμό ½ λεμονιού
1/4φλ.ξύδι
Αλατοπίπερο (κατά βούληση)
Οδηγίες
Βήμα 1
Ετοιμάζουμε τη σκορδαλιά. Βάζουμε το κεφάλι του σκόρδου σε ένα αλουμινόχαρτο και το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Κλείνουμε καλά το αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στους 190C για 20 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει και το πιέζουμε με τα δάχτυλα μέσα σε ένα καθαρό πιάτο να βγει ο πουρές του σκόρδου. Εντωμεταξύ βράζουμε σε λίγο νερό την ουρά του μπακαλιάρου μαζί με το κρεμμύδι για 20 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει και τον καθαρίζουμε από πέτσα και αγκάθια. Ρίχνουμε το καθαρό ψάρι μέσα στο multi μαζί με 2-3 κουταλιές από το νερό που έβρασε. Προσθέτουμε τις πατάτες , το σπορέλαιο, λίγο αλατοπίπερο , το ξύδι και το χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε να γίνουν αλοιφή. Δοκιμάζουμε στη γεύση και συμπληρώνουμε ότι χρειάζεται. Μεταφέρουμε σε μπολ ή πιάτα και ραντίζουμε με μπόλικο ελαιόλαδο. Για τον μπακαλιάρο ανακατεύουμε με αυγοδάρτη σε ένα μπολ τη σόδα, το αλατοπίπερο, το αυγό και τέλος το αλεύρι μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο χυλό. Βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου καλά μέσα στο χυλό και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τα κατεβάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ζεστά μαζί με τη σκορδαλιά.