Μπακαλιάρος με κρούστα pesto αντζούγιας
2014-03-23- Κουζίνα: Ελληνική
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο, Συνοδευτικό
- Δυσκολία: Εύκολο
- Ποσότητα: 1 φλιτζάνι pesto
- Μερίδες: 2 άτομα
- Χρόνος προετοιμασίας: 20λ
- Ωρα μαγειρέματος: 20λ
- Έτοιμο σε: 40λ
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
4 έχουν βαθμολογήσει
23/3/14
Το έχετε διαπιστώσει, είμαι λάτρης του pesto σε όλες τις πιθανές παραλλαγές. Γι’ αυτό και το τελευταίο μου αγαπημένο πιάτο είναι κάποιο από τα διάφορα pesto , που σχεδόν καθημερινά σας παρουσιάζουμε και στο site με ότι λογής ζυμαρικά μου βρίσκονται. Στη σημερινή συνταγή όμως, καθότι το επιτάσσουν οι μέρες, πρόσθεσα και τον καθιερωμένο μπακαλιάρο. Όπως θα τον σερβίρουμε για την 25η Μαρτίου ή για οποιοδήποτε άλλη μέρα. Μπακαλιάρος με κρούστα pesto αντζούγιας και λίγο τυράκι για να δέσει ομοιόμορφα στη λαδόκολλα σε 5 απλά βήματα! Ετοιμάζουμε το pesto. Το αλείφουμε πάνω στο ψάρι μας. Διασκορπίζουμε ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού με τυρί. Ψήνουμε στη λαδόκολλα. Σερβίρουμε με ζυμαρικά. Τόσο απλά και νόστιμα!
Συστατικά
Για το pesto αντζούγιας(1 φλιτζάνι):
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα
6 φιλέτα αντζούγιας σε λάδι, στραγγισμένες
1/3 του φλιτζανιού μέντα ή δυόσμος
1 ½ κουταλιά της σούπας βασιλικός
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανός
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
¼ του φλιτζανιού σχοινόπρασο (chives)
¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές της σούπας νερό
Χυμός ½ λεμονιού
Αλατοπίπερο (προαιρετικά)
Για τον μπακαλιάρο(για 2 άτομα):
2 φιλέτα παστού ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου
3 κουταλιές της σούπας pesto
Ξύσμα ½ λεμονιού
¼ του φλιτζανιού παρμεζάνα τριμμένη ή άλλο σκληρό τυρί
¼ του φλιτζανιού ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού, τριμμένη
Αλατοπίπερο
ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
Ζυμαρικά, ρύζι ή βραστά λαχανικά
Χυμός λεμονιού
Ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
Οδηγίες
Βήμα 1
Για το pesto: Βάζουμε πρώτα τα καρύδια στο multi και τα χτυπάμε να θρυμματιστούν τελείως. Στη συνέχεια βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά , αφήνοντας το λάδι για το τέλος και τα χτυπάμε όλα μαζί να γίνουν αλοιφή.
Βήμα 2
Προσθέτουμε λίγο λίγο ελαιόλαδο και δοκιμάζουμε στη γεύση αν χρειάζεται εξτρά νερό, λάδι, χυμό λεμονιού ή αλατοπίπερο. Το φυλάμε σε βάζο με καπάκι στο ψυγείο για 4-5 μέρες. Το σερβίρουμε σε φρυγανισμένο ψωμί, με ζυμαρικά σαν κλασικό πέστο ή το αλείφουμε σε φιλέτο κρέατος, κοτόπουλου ή ψαριού και τα ψήνουμε μέσα σε λαδόκολλα.
Βήμα 3
Για τον μπακαλιάρο: Βάζουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα σε ταψί και ακουμπάμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου.
Βήμα 4
Αλείφουμε πάνω τους το pesto και διασκορπίζουμε το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε το τυρί με την ψίχα ψωμιού και λίγο αλατοπίπερο και το απλώνουμε πάνω στα υπόλοιπα υλικά.
Βήμα 5
Ραντίζουμε με λίγο λάδι και αφού κλείσουμε ελαφρά τη λαδόκολλα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220C για 12 λεπτά. Ανοίγουμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε άλλα 4-5 λεπτά.
Βήμα 6
Για το σερβίρισμα: Ακουμπάμε τον μπακαλιάρο πάνω σε ότι συνοδευτικό επιλέξουμε, ραντίζοντας αν θέλουμε με λίγο λάδι, χυμό λεμονιού και πασπαλίζοντας με αλατοπίπερο ανάλογα τα γούστα.