Μπουτάκια κοτόπουλου κοκκινιστά με ντοματίνια και σάλτσα της γιαγιάς
2013-09-02- Κουζίνα: Ελληνική
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο
- Δυσκολία: Εύκολο
- Μερίδες: 2
- Χρόνος προετοιμασίας: 15λ
- Ωρα μαγειρέματος: 20λ
- Έτοιμο σε: 35λ
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
1 έχουν βαθμολογήσει
02/09/13
Ντομάτες, ντοματίνια, ντοματάκια σε κλωνάρι και τόσες άλλες ποικιλίες στην αγορά που με το κατακόκκινο και μόνο χρώμα τους σε ελκύουν.
Αρχές φθινοπώρου, ότι προλαβαίνουμε προλαβαίνουμε από καλή ντομάτα που να έχει πραγματική μυρωδιά και όχι πλαστικούρα. Οι δυνατότητες αξιοποίησης πάρα πολλές, ακόμα και στις πιο ώριμες, οπότε μην τις φοβάστε καθόλου.
Η σάλτσα της γιαγιάς δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια σπιτική σάλτα ντομάτας από αυτές που κάνουμε στο σπίτι ή ακόμα και μια καλής ποιότητας , το εμπορίου.
Την φτιάχνει μόνη της και τελευταία κάνει και μια γύρα σάλτσα ντομάτας με πιπεριά για ποιο ψαγμένες καταστάσεις.
Συστατικά
Για το κοτόπουλο:
2-3 μπουτάκια κοτόπουλου
Αλατοπίπερο
1 κουταλιά της σούπας κάποιο καρύκευμα mix, ειδικό για κοτόπουλο ή άσπρα κρέατα
¼ του φλιτζανιού αλεύρι
Για τη σάλτσα:
1 ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
1 κουταλιά του γλυκού φρέσκια ρίγανη, πολύ ψιλοκομμένη
Αλατοπίπερο
½ κουταλιά του γλυκού πάπρικα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ντοματίνια κομμένα στη μέση
1 φλιτζάνι καλής ποιότητας, χυμός ντομάτας
1/3 του φλιτζανιού κρασί λευκό
1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό
Οδηγίες
Βήμα 1
Βάζουμε τα μπουτάκια σε μια καθαρή σακούλα και πασπαλίζουμε με όλα τα υλικά για το κοτόπουλο. Την κλείνουμε καλά και ανακινούμε να πάνε παντού πάνω στο κοτόπουλο τα υπόλοιπα υλικά. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον.
Βήμα 2
Εντωμεταξύ ανακατεύουμε πολύ καλά το βούτυρο με τη ρίγανη, αλατοπίπερο, την πάπρικα και το σκόρδο. Το ρίχνουμε σε βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα που έχουμε ζεστάνει το μάτι και μόλις λιώσει, ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο, να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
Βήμα 3
Ρίχνουμε τα ντοματίνια και το χυμό ντομάτας. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ζωμό.
Βήμα 4
Αφήνουμε να πάρει μια βράση και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά, να ενωθούν τα ντοματίνια με την υπόλοιπη σάλτσα και να μειωθούν τα υγρά. Ραντίζουμε με το κρασί και κλείνουμε το μάτι σε 5-6 λεπτά.
Βήμα 5
Αφήνουμε να σταθεί για λίγο και ραντίζουμε με το ελαίολαδο. Μοιράζουμε σε πιάτα με συνοδευτικό της αρεσκείας ,μπόλικη σαλτσούλα και τον μαϊντανό.
Προσαρμογή συνταγής :
http://www.tarasmulticulturaltable.com/chicken-with-tomato-herb-pan-sauce/