Ογκρατέν με μπαγιάτικο ψωμί, πράσα και μανιτάρια
2013-05-29- Κουζίνα: Για Χορτοφάγους
- Πιάτο: Συνοδευτικό
- Δυσκολία: Εύκολο
- Μερίδες: 4
- Χρόνος προετοιμασίας: 20λ
- Ωρα μαγειρέματος: 50λ
- Έτοιμο σε: 1:10 ω
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
1 έχουν βαθμολογήσει
29/5/13
Ζέστανε ο καιρός , κόπηκε η όρεξη του αγαπημένου μου.
Κατά συνέπεια περισσεύει ψωμί σπίτι.
Τι να το κάνουμε λοιπόν το μπαγιάτικο ψωμάκι για να μην πάει χαμένο..νόστιμο σνακ ή κυρίως για κάθε ώρα.
Αυτή η ανακύκλωση υλικών, πόσο πολύ μου αρέσει όμως!
μπαγιάτικο ψωμί
Συστατικά
- 1φλ.μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- 2πράσα κομμένα σε ροδέλες
- 1κ.σ.βούτυρο
- 1κ.σ.λάδι
- 2φλ.μπαγιάτικη ψίχα ψωμιού κομμένο σε κυβάκια
- 5αυγά
- 1/3φλ.γάλα
- Αλατοπίπερο
- 1φλ.γκούντα τριμμένο
- 1/2φλ.παρμεζάνα τριμμένη
- 1φλ.ντοματίνια κομμένα στη μέση
Οδηγίες παρασκευής
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το λάδι σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα πράσα και να μανιτάρια για 5 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα ντοματίνια , ανακατεύουμε και κλείνουμε το μάτι.
Βήμα 2
Χτυπάμε καλά τα αυγά με το γάλα και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ που έχουμε βάλει το ψωμί. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μείγμα πράσου και το μισό γκούντα. Το ανακατεύουμε καλά και το μεταφέρουμε σε αντικολλητικό ταψί.
Βήμα 3
Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά και αφού το καλύψουμε με μεμβράνη , το αφήνουμε στο ψυγείο 1-2 ώρες να ποτίσει καλά το ψωμί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια. Αν θέλουμε μπορούμε να το ετοιμάσουμε σε αλουμίνιο φούρνου και να το αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη μέχρι και 2 μήνες , για να το ψήσουμε κάποια άλλη στιγμή.
Βήμα 4
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και κόβουμε σε κομμάτια για να σερβίρουμε.