Πατατοπρασόπιτα με αλλαντικά
2013-06-17- Κουζίνα: Ελληνική
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο, Ορεκτικό
- Δυσκολία: Εύκολο
- Χρόνος προετοιμασίας: 30λ
- Ωρα μαγειρέματος: 40λ
Μέση βαθμολογία:
(0 / 5)
0 έχουν βαθμολογήσει
Συστατικά
1συσκ.φύλλο σφολιάτας
4μεγάλες πατάτες βρασμένες
2πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 1/2φλ.διάφορα αλλαντικά ψιλ/να
1 ½ φλ.διάφορα τυριά τριμμένα
1δόση sauce veloute
Αλατοπίπερο
1κ.σ.θυμάρι
ΓΙΑ ΤΗ SAUCE VELOUTE
1κ.σ.βούτυρο
1κ.σ.αλεύρι
1 & 3/4φλ.ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών
1κ.σ.κρέμα γάλακτος
Οδηγίες
Βήμα 1
Ετοιμάζουμε πρώτα τη sauce. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και μόλις λιώσει ρίχνουμε το βούτυρο ανακατεύοντας. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε, κλείνουμε το μάτι και την κρατάμε ζεστή στην άκρη. Εντωμεταξύ λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε μέσα το ένα φύλλο. Βάζουμε πρώτα μια στρώση από λεπτές ροδέλες πατάτας. Έπειτα διασκορπίζουμε το πράσο και τα αλλαντικά και τέλος τα τυριά. Απλώνουμε πάνω τους την sauce και το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Γυρίζουμε όμορφα τις άκρες προς τα μέσα και αλείφουμε με λίγο λάδι την επιφάνεια. Την χαράσσουμε ελαφρά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 40 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει για να σφίξει και την κόβουμε σε κομμάτια για να σερβίρουμε.