Σολομός Cajun και πατάτες βεντάλια
2015-02-08- Κουζίνα: Ελληνική
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο
- Δυσκολία: Μέτριο
- Μερίδες: 2
- Χρόνος προετοιμασίας: 20λ
- Ωρα μαγειρέματος: 45λ
- Έτοιμο σε: 1:05 ω
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
1 έχουν βαθμολογήσει
13/2/15
Σολομός Cajun και πατάτες βεντάλια για το γεύμα του Αγίου Βαλεντίνου. Ελαφρύ, σπιτικό και εντυπωσιακό χωρίς πολύ κόπο. Με λίγα λόγια ιδανικό για να εκπλήξετε το έτερον ήμισυ.
Συστατικά
Για το σολομό:
2 φέτες σολομός
2 κουταλιές της σούπας πιπέρι Cajun*
2 κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο
Για τις πατάτες:
4 μέτριες πατάτες πολύ καλά πλυμένες
Ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
4 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τρίμμα
½ κουταλιά του γλυκού σκόρδο σκόνη
3 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα τριμμένη
½ κουταλιά της σούπας ξερό μυρωδικό της αρεσκείας μας
*Αν δεν έχουμε μπαχαρικό Cajun μπορούμε να ανακατέψουμε και να αλείψουμε τις φέτες του σολομού με ένα μείγμα από αλατοπίπερο, σκόρδο σκόνη, πάπρικα, αποξηραμένες νιφάδες κρεμμυδιού, πιπέρι καγιέν, ξερή ρίγανη, ξερό θυμάρι και σκόνη τσίλι. Επίσης επειδή το μείγμα Cajun είναι εξαιρετικά νόστιμο και θα το χρησιμοποιήσουμε σε πολλές συνταγές, μπορούμε να ετοιμάσουμε μεγαλύτερη ποσότητα και να το φυλάξουμε στο ράφι με τα υπόλοιπα μπαχαρικά μας.
Οδηγίες
Βήμα 1
Για το σολομό: Ακουμπάμε τις φέτες του σολομού σε αντικολλητικό ταψί και τις αλείφουμε με το πιπέρι Cajun ή το μείγμα που θα ετοιμάσουμε.
Βήμα 2
Ραντίζουμε με το λάδι και συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 15-20 λεπτά.
Βήμα 3
Για τις πατάτες: Εντωμεταξύ ακουμπάμε μια μια τις πατάτες σε επιφάνεια κοπής και με κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε βαθιές φέτες, χωρίς να τις κόψουμε τελείως.
Βήμα 4
Ανακατεύουμε τη σκόνη σκόρδου με λίγο αλατοπίπερο και πασπαλίζουμε τις πατάτες αφού τις ακουμπήσουμε σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου την κάθε μια. Ραντίζουμε με λίγο λάδι και κλείνουμε καλά το αλουμινόχαρτο. Τις ακουμπάμε σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 45 λεπτά.
Βήμα 5
Ανακατεύουμε τη φρυγανιά με το μυρωδικό που θα επιλέξουμε και την παρμεζάνα. Ξετυλίγουμε τις πατάτες από το αλουμινόχαρτο και πασπαλίζουμε με το μείγμα φρυγανιάς. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 4-6 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Βήμα 6
Σερβίρουμε το σολομό και ακουμπάμε από 2 πατάτες σε κάθε πιάτο και αν θέλουμε και κάποια σαλάτα της αρεσκείας μας.