Σούπα σέλερι βελουτέ με σολομό και καραμελωμένο φινόκιο
2014-03-18- Κουζίνα: Ελληνική
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο
- Δυσκολία: Εύκολο
- Μερίδες: 2
- Χρόνος προετοιμασίας: 20λ
- Ωρα μαγειρέματος: 25λ
- Έτοιμο σε: 45λ
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
3 έχουν βαθμολογήσει
18/3/14
Παρόλο που ο καλός μου με πειράζει κάθε φορά που ακούει τη λέξη «καραμελωμένο» και τα παράγωγα του σε κάποια συνταγή, ότι είναι υποτίθεται κάτι περίπλοκο, έχω να σας πω, ότι εσάς δεν θα πρέπει να σας φοβίζει καθόλου. Καταρχάς γιατί η λέξη υπερτιμήθηκε από των λογιών εκπομπές – διαγωνισμούς της τηλεόρασης . Δεύτερον γιατί η διαδικασία όπως θα διαπιστώσετε είναι πιο εύκολο και από ένα αυγό μάτι και τρίτον γιατί βρίσκεται στο σωστό site! Σούπα σέλερι βελουτέ με σολομό και καραμελωμένο φινόκιο, για του λόγου το αληθές!
Συστατικά
Για το φινόκιο:
1 μέτριο φινόκιο κομμένο σε λεπτές φέτες
2 ½ κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
Μια πρέζα καστανή ζάχαρη
Χυμός ½ λεμονιού
Για τη σούπα:
6 στελέχη σέλερι, ψιλοκομμένα
1 ½ φλιτζάνια ρεβίθια ελαφρά βρασμένα
1 φύλλο δάφνης
6 ντοματίνια
1 κουταλιά της σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη και λίγη ακόμα για το σερίρισμα
Αλατοπίπερο
2 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών, έτοιμος (από κύβο) ή σπιτικός
80gr. Καπνιστός σολομός, χωρισμένος σε κομμάτια για το σερβίρισμα
1 ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και επιπλέον για το σερβίρισμα
Οδηγίες
Βήμα 1
Για το φινόκιο: Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις κάψει ρίχνουμε το λάδι. Με μια ξύλινη κουτάλα το απλώνουμε σε όλο τον πάτο του σκεύους και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ανακινώντας κατά διαστήματα το τηγάνι μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Μαγειρεύουμε άλλα 2 λεπτά προσέχοντας μην καεί το μείγμα μας.
Βήμα 2
Κατεβάζουμε το σκεύος από το μάτι, αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
Βήμα 3
Για τη σούπα: Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε το σέλερι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Βήμα 4
Προσθέτουμε το ζωμό, τη δάφνη και τα ντοματίνια. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά και προσθέτουμε τα ρεβίθια. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά και κλείνουμε το μάτι.
Βήμα 5
Αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει και αφαιρούμε τη δάφνη. Πολτοποιούμε στο multi τα 2/3 της ποσότητας και τα μεταφέρουμε πάλι στην κατσαρόλα.
Βήμα 6
Βάζουμε τη σούπα να πάρει μια βράση και τη σερβίρουμε αμέσως, με καπνιστό σολομό , το καραμελωμένο φινόκιο και λίγο επιπλέον λάδι και αλατοπίπερο.