Σπανάκι ογκρατέν με βραστά αυγά και mascarpone
2014-05-22- Κουζίνα: Ελληνική
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο, Ορεκτικό
- Δυσκολία: Μέτριο
- Μερίδες: 2
- Χρόνος προετοιμασίας: 20λ
- Ωρα μαγειρέματος: 30λ
- Έτοιμο σε: 50λ
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
2 έχουν βαθμολογήσει
6/6/14
Σπανάκι ογκρατέν με βραστά αυγά και mascarpone για σήμερα. Ένα διαφορετικό ογκρατέν πραγματικά αφού τα αυγά είναι όπως λέει και ο τίτλος,βραστά. Γκρατιναριστό με το τυράκι του – κεφαλογραβιέρα- τραγανό από πάνω αλλά θυμίζει και λίγο σουφλέ με τη βοήθεια του mascarpone. Δοκιμάστε το ανεπιφύλακτα!
Συστατικά
- 400gr. σπανάκι χοντροκομμένο
- 2-3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και επιπλέον για τη φόρμα
- Λίγη φρυγανιά τρίμμα για τη φόρμα ψησίματος
- Αλατοπίπερο
- 150gr. τυρί mascarpone ή τυρί κρέμα
- ¼ της κουταλιάς του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 2 βραστά αυγά κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 80gr. Κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Οδηγίες
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε το σπανάκι και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 7-8 να μαραθεί.
Βήμα 2
Το κατεβάζουμε από το μάτι και το αφήνουμε να κρυώσει 3-4 λεπτά. Πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και επιπλέον αλατοπίπερο αν θέλουμε. Προσθέτουμε το mascarpone και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Βήμα 3
Λαδώνουμε μια φόρμα ψησίματος ή 2 μικρά φορμάκια ελαφρά και πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά. Με μια τρυπητή κουτάλα βάζουμε μέσα στη φόρμα το σπανάκι ώστε να φύγει η περίσσια υγρών και το στρώνουμε ομοιόμορφα. Απλώνουμε από πάνω τις φέτες των αυγών και πασπαλίζουμε με την κεφαλογραβιέρα.
Βήμα 4
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια. Το σερβίρουμε αμέσως ή μετά από 10 λεπτά αν δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ατομικές φόρμες, ώστε να μπορέσουν να δέσουν τα υλικά και να το κόψουμε.