Τάρτα παντζαριού με mascarpone
2015-02-08- Κουζίνα: Ελληνική
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο, Ορεκτικό
- Δυσκολία: Θέλει λίγη προσπάθεια
- Ποσότητα: 4-8 τεμάχια
- Χρόνος προετοιμασίας: 30λ
- Ωρα μαγειρέματος: 1:10 ω
- Έτοιμο σε: 1:40 ω
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
2 έχουν βαθμολογήσει
10/2/15
Τάρτα παντζαριού με mascarpone, φλογερή, ανάλαφρη, ευφάνταστη και στο κλίμα του έρωτα με το υπέροχο χρώμα της.
Συστατικά
Για τη ζύμη:
3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορος
Αλάτι
½ κουταλιά του γλυκού baking powder
¾ του φλιτζανιού νερό
¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο και επιπλέον για τη φόρμα
Για τη γέμιση:
4 μέτρια παντζάρια τριμμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 αυγά χτυπημένα
300gr. Mascarpone
1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές του γλυκού θυμάρι και επιπλέον για την επιφάνεια
Αλατοπίπερο
¼ του φλιτζανιού balsamico
Οδηγίες
Βήμα 1
Για τη ζύμη: Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε το λάδι και το νερό. Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη.
Βήμα 2
Λαδώνουμε μια ταρτιέρα και απλώνουμε μέσα τη ζύμη. Την τρυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι και την καλύπτουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλα. Αραδιάζουμε από πάνω λίγα φασόλια ή ρεβίθια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 10 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε άλλα 5 λεπτά.
Βήμα 3
Για τη γέμιση: Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί και ρίχνουμε τα παντζάρια. Ρίχνουμε το ξύδι, αλατοπίπερο, το θυμάρι, τη ζάχαρη και μισό φλιτζάνι νερό.
Βήμα 4
Κλείνουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 12-15 λεπτά. Το κατεβάζουμε από το μάτι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Βήμα 5
Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με το mascarpone και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο. Απλώνουμε το μείγμα παντζαριών πάνω στη ζύμη και διασκορπίζουμε από πάνω το μείγμα αυγών-mascarpone.
Βήμα 6
Πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 35-40 λεπτά. Μόλις κρυώσει λίγο , την κόβουμε σε κομμάτια, όπως η πίτσα και σερβίρουμε αμέσως σκέτη ή με σαλατικά της αρεσκείας μας.