Τυρόπιτα με ανθότυρο σε φύλλα γιουφκά
2015-09-07- Μερίδες: 8-10
- Χρόνος προετοιμασίας: 50λ
- Ωρα μαγειρέματος: 60λ
- Έτοιμο σε: 1:50 ω
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
3 έχουν βαθμολογήσει
7/9/15
Τυρόπιτα με ανθότυρο σε φύλλα γιουφκά που έφερα από μια σύντομη επίσκεψη από την γειτονική Τουρκία. Λεπτά και ανάλαφρα σαν τούλι, εμπλουτίζονται με τα τυριά, τα αυγά και το γάλα για ένα θαύμα γεύσης σε στρώσεις.
Συστατικά
- 5 μεγάλα φύλλα γιουφκά ή φύλλο πίτας χωριάτικο
- 400ml γάλα
- 4 αυγά
- 600gr. ανθότυρο θρυμματισμένο
- 125gr. βούτυρο και λίγο ακόμα για το ταψί
- Αλατοπίπερο
- ¼ του φλιτζανιού μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Σουσάμι ή /και μαυροσούσαμο για την επικάλυψη
Οδηγίες
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το ανθότυρο, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο.
Βήμα 2
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε.
Βήμα 3
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα μεγάλο ταψί και ρίχνουμε 3-4 κουταλιές από το μείγμα βουτύρου.
Βήμα 4
Απλώνουμε το ένα φύλλο και το καλύπτουμε με λίγη ποσότητα από το μείγμα ανθότυρου. Ραντίζουμε με 2-3 κουταλιές από το μείγμα βουτύρου και κλείνουμε το φύλλο προς τα μέσα. Συνεχίζουμε με το επόμενο φύλλο. Φύλλο, γέμιση, μείγμα βουτύρου και πάλι το ίδιο. Σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο και με τα δάχτυλα πιέζουμε τριγύρω τις άκρες να ενωθούν και ραντίζουμε με το υπόλοιπο από το μείγμα βουτύρου που έχει μείνει.
Βήμα 5
Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και με το μαυροσούσαμο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C για 1 ώρα. Την αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε σε κομμάτια για να σερβίρουμε.