Τυρόψωμο με ντοματάκια και ξινόγαλα
2014-09-21- Κουζίνα: Ελληνική
- Πιάτο: Ορεκτικό, Συνοδευτικό
- Δυσκολία: Εύκολο
- Μερίδες: 6
- Χρόνος προετοιμασίας: 25λ
- Ωρα μαγειρέματος: 45λ
- Έτοιμο σε: 1:10 ω
Μέση βαθμολογία:
(4.8 / 5)
6 έχουν βαθμολογήσει
25/9/14
Τυρόψωμο με ντοματάκια και ξινόγαλα. Τρώγεται ζεστό ή κρύο και είναι πεντανόστιμο και λαχταριστό για σερβίρισμα από το πρωί ως το βράδυ. Προσθέτουμε κάποιο αλλαντικό της αρεσκείας μας ώστε να θυμίζει πίτσα στη γεύση και κέικ στην εμφάνιση.
Συστατικά
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά του γλυκού baking powder
½ κουταλιά του γλυκού σόδα φαγητού
Αλατοπίπερο
¼ της κουταλιάς του γλυκού τσίλι σκόνη
1 φλιτζάνι cheddar τριμμένο
½ φλιτζάνι σιγοψημένα ντοματάκια φούρνου, ψιλοκομμένα ή λιαστές ντομάτες
3 κουταλιές της σούπας φρέσκια ρίγανη
2 αυγά
1 ½ φλιτζάνι ξινόγαλα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για τη φόρμα
Οδηγίες
Βήμα 1
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το baking, τη σόδα, το τσίλι και αλατοπίπερο, κατά βούληση.
Βήμα 2
Ρίχνουμε το τυρί, τα ντοματάκια και τη ρίγανη και ανακατεύουμε ξανά, πολύ καλά. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα άλλο μπολ και τα ανακατεύουμε με το λάδι και το ξινόγαλα.
Βήμα 3
Ενώνουμε τα δυο μείγματα μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη ενιαία και κολλώδη.Αν είναι πολύ υγρή προσθέτουμε αλεύρι, ενώ αν είναι πολύ πηχτή συμπληρώνουμε λίγο ξινόγαλα.
Βήμα 4
Το μεταφέρουμε σε ελαφρά λαδωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 45 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως , ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.