Φασολάδα
2013-06-13- Κουζίνα: Ελληνική
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο
- Δυσκολία: Εύκολο
- Χρόνος προετοιμασίας: 15λ
- Ωρα μαγειρέματος: 60λ
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
2 έχουν βαθμολογήσει
Συστατικά
½ κιλό ξερά φασόλια
½ φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες ( προαιρετικά)
2 μεγάλα καρότα
1 κιλό φρέσκες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και χωρίς σπόρους ή 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας ή 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
2 κουταλιές σούπας κέτσαπ
5 κλωναράκια σέλινο μαζί με λίγη ρίζα σέλινου
3 κουταλιές σούπας μαϊντανό
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
ψιλοκομμένο σέλινο ή μαϊντανό για το σερβίρισμα
αλάτι
πιπέρι
Οδηγίες
Βήμα 1
Μουσκεύουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε βαθύ μπολ με κρύο νερό και τα αφήνουμε να μουσκέψουν για 10-12 ώρες. Την επόμενη ημέρα τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό (περίπου 2 λίτρα). Προσθέτουμε τα καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες, το σέλινο ψιλοκομμένο, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, την ντομάτα κομμένη σε κύβους (ή τα ντοματάκια ή τον πελτέ ντομάτας), την κέτσαπ, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2-3 κουταλιές σούπας από το ελαιόλαδο και αφήνουμε τη φασολάδα να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια, περίπου 1 και ½ ώρα. Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό με όσο ζουμί θέλουμε. (Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια και από την ποιότητα τους). Αν χρειασθεί προσθέτουμε και άλλο ζεστό νερό. Σερβίρουμε τη φασολάδα ζεστή σε βαθιά πιάτα, πασπαλισμένη με ψιλοκομμένο σέλινο ή ψιλοκομμένο μαϊντανό. Μπορούμε να κάνουμε τη φασολάδα άσπρη, αφαιρώντας από τη συνταγή την ντομάτα και προσθέτοντας χυμό λεμονιού.