Loader

Φασόλια γίγαντες με λουκάνικο

2013-06-13
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20λ
  • Ωρα μαγειρέματος: 40λ
  • Έτοιμο σε: 60λ
Μέση βαθμολογία:

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 2
Βαθμολογήστε τη συνταγή

fork fork fork fork fork

2 έχουν βαθμολογήσει

Συστατικά

400 γρ. φασόλια γίγαντες
150 γρ. λουκάνικο χωριάτικο (με πορτοκάλι ή πράσο), κομμένο σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδου
φλούδα από 1/4 πορτοκαλιού (ακέρωτου, βιολογικού κατά προτίμηση)
1 ξυλαράκι κανέλας
1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο (μόνο τα φύλλα) (ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερό κοπανισμένο)
1/2 κουτ. γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
χυμός από 1 μεγάλο πορτοκάλι
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες

Βήμα 1

Βάζουμε τους γίγαντες σε ένα μπολ με μπόλικο νερό και τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 8 ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ. Aφού περάσει ο χρόνος αναμονής, ρίχνουμε τους γίγαντες σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό και τους βράζουμε, αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. Επειτα από 20 λεπτά, τους στραγγίζουμε και πετάμε το νερό. Ξαναβάζουμε τους γίγαντες στην κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό ώστε να καλυφθούν και συνεχίζουμε το βράσιμο για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Εν τω μεταξύ, κόβουμε τη φλούδα πορτοκαλιού σε λεπτές λωρίδες. Σ' ένα τηγάνι ρίχνουμε 3 κουτ. σούπας από το μετρημένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά το σκόρδο με τις φλούδες πορτοκαλιού, την κανέλα, το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Ρίχνουμε το λουκάνικο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.

Βήμα 2

Μόλις τα φασόλια βράσουν, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Τα αδειάζουμε σε ένα πυρέξ και προσθέτουμε τα σοταρισμένα υλικά, αφού πρώτα αφαιρέσουμε το ξυλάκι κανέλας. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και λίγο αλατόπιπερο και τα προσθέτουμε στο φαγητό. Συμπληρώνουμε ένα φλιτζάνι τσαγιού νερό και το ψήνουμε στον φούρνο για 30 - 40 λεπτά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *