Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με αγκινάρες και μανιτάρια
2013-12-23- Κουζίνα: Ελληνική
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο
- Δυσκολία: Μέτριο
- Μερίδες: 4
- Χρόνος προετοιμασίας: 20λ
- Ωρα μαγειρέματος: 55λ
- Έτοιμο σε: 1:15 ω
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
2 έχουν βαθμολογήσει
25/12/13
Τι άλλο παρά γαλοπούλα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η πρόταση μας για Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με αγκινάρες και μανιτάρια δεν μας υποχρεώνει να ψήσουμε ολόκληρο το πουλερικό αν είμαστε λίγα άτομα ή δεν μας αρέσει η βαβούρα ολόκληρου του ψητού.
Συστατικά
800gr. Φιλέτο γαλοπούλας ή 2 μεγάλα φιλέτα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο
1 κονσέρβα καρδιές αγκινάρας, στραγγισμένες και κομμένες στα 4
1 ½ φλιτζάνι μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
¼ του φλιτζανιού αλεύρι
1 κουταλιά του γλυκού δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
Αλατοπίπερο
1 φλιτζάνι ζωμός κοτόπουλου
1 κουταλιά της σούπας ξύδι balsamico
1 κουταλιά της σούπας ξύδι από λευκό κρασί
1 κουταλιά της σούπας Worcestershire sauce
3 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα τριμμένη
Μαϊντανός ψιλοκομμένος, για το σερβίρισμα
Οδηγίες
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε τη μια κουταλιά λάδι ή το βούτυρο. Ακουμπάμε τα κομμάτια της γαλοπούλας και τα ροδίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Βήμα 2
Μοιράζουμε το κρέας σε ατομικά σκεύη φούρνου ή σε ένα μεγάλο πυρίμαχο και από πάνω διασκορπίζουμε τις αγκινάρες.
Βήμα 3
Εντωμεταξύ ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να μην κολλήσει.
Βήμα 4
Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το δενδρολίβανο. Ρίχνουμε σιγά σιγά το ζωμό ,ανακατεύοντας και αφού αρχίζει να τον απορροφά ρίχνουμε και τα μανιτάρια.
Βήμα 5
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα 2 είδη ξυδιού και τη Worcestershire sauce. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά και μόλις αρχίζει να πήζει η σάλτσα κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Βήμα 6
Απλώνουμε το μείγμα πάνω στα υπόλοιπα υλικά και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C για 40 λεπτά.
Βήμα 7
Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά.
Βήμα 8
Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με μπόλικο μαϊντανό και συνοδευτικό της αρεσκείας μας, κάποιο λευκό ρύζι ή πατάτες φούρνου.
Προσαρμογή συνταγής :
http://www.novicehousewife.com/2013/05/24/artichoke-chicken/