Ψητά καρότα με pesto από τα φύλλα τους και φακές
2015-01-24- Κουζίνα: Ελληνική
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο, Συνοδευτικό
- Δυσκολία: Μέτριο
- Μερίδες: 3-4
- Χρόνος προετοιμασίας: 15λ
- Ωρα μαγειρέματος: 45λ
- Έτοιμο σε: 60λ
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
1 έχουν βαθμολογήσει
28/1/15
Ψητά καρότα με pesto από τα φύλλα τους και φακές. Αξιοποιούμε ολόκληρα τα καρότα και ετοιμάζουμε μια εκπληκτικά υγιεινή αλλά και νόστιμη συνταγή.
Συστατικά
1 ½ φλιτζάνι φακές πλυμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και επιπλέον για το σερβίρισμα
1 ματσάκι καρότα με τις κορυφές τους
2 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών ή νερό
Για το pesto:
Τις κορυφές από το ματσάκι με τα καρότα
¼ του φλιτζανιού βασιλικός
1 σκελίδα σκόρδο
Αλατοπίπερο
¼ του φλιτζανιού καρυδόψιχα
2 κουταλιές της σούπας ηλιόσπορος
2 κουταλιές της σούπας πασατέμπο καθαρισμένο
1/3 του φλιτζανιού παρμεζάνα
Χυμό από ½ λεμόνι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο ή όσο χρειάζεται
Οδηγίες
Βήμα 1
Ετοιμάζουμε το pesto βάζοντας όλα τα υλικά στο multi. Τα χτυπάμε μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Το μεταφέρουμε σε μπολ ή βάζο με καπάκι και ραντίζουμε με λίγο λάδι την επιφάνεια του. Το φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε και για άλλες 3-4 ημέρες. Αν το θέλουμε πιο ελαφρύ, αντικαθιστούμε το μισό λάδι με νερό.
Βήμα 2
Εντωμεταξύ τοποθετούμε τα καρότα σε αντικολλητικό ταψί. Τα ραντίζουμε με μια κουταλιά λάδι και τα αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C για 45 λεπτά.
Βήμα 3
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το σκόρδο και αμέσως μετά το ζωμό ή το νερό. Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τις φακές και τις αφήνουμε να μαγειρευτούν για 35 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι φακές χωρίς να λιώσουν.
Βήμα 4
Τοποθετούμε τις φακές σε πιατέλα και από πάνω τα ψημένα καρότα. Διασκορπίζουμε κουταλιές από το pesto και ραντίζουμε με λίγο λάδι. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο αλατοπίπερο και σερβίρουμε αμέσως.