Burger λαχανικών με πλιγούρι και ένα γιαουρτοντίπ
2014-02-05- Κουζίνα: Για Χορτοφάγους, Ελληνική
- Πιάτο: Κυρίως πιάτο, Συνοδευτικό
- Δυσκολία: Μέτριο
- Ποσότητα: 4-5 burgers
- Χρόνος προετοιμασίας: 30λ
- Ωρα μαγειρέματος: 30λ
- Έτοιμο σε: 60λ
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
5 έχουν βαθμολογήσει
5/2/14
Δεν ξέρω τι άποψη έχετε σχηματίσει για εμένα φίλοι μου, αλλά γενικά είμαι ένας ενθουσιώδης άνθρωπος, με μεγάλο πείσμα, υπομονή και επιμονή. Το τελευταίο καιρό κάνοντας μια μεγάλη στροφή στη διατροφή μου, άλλαξα παράλληλα και πολλά άλλα πράγματα στην θεωρία μου για τη ζωή. Ως εκ τούτου ενώ παλιά περίμενα τα χειρότερα για να έρθουν τα καλύτερα ,τώρα ξεκινάω με αισιοδοξία πως όλα θα πάνε καλά. Και σε γενικές γραμμές, να ξέρετε ότι πάνε καλά. Ή τουλάχιστον δεν έχουμε εμείς προκαταβολικά αυτή τη μίζερη διάθεση πως όλα στη ζωή είναι χάλια (για να μην μπω την άλλη λέξη που είναι ολίγον αηδιαστική) ή πάνε άσχημα. Το ίδιο συμβαίνει και στην κουζίνα. Απογοητευόμαστε, πειραματιζόμαστε και αν κάποια φορά δεν μας βγαίνει όπως το περιμέναμε , απλά ξαναπροσπαθούμε. Δοκιμάστε ,Burger λαχανικών με πλιγούρι και ένα γιαουρτοντίπ για σήμερα, για να σας πετύχει απόλυτα και να δείτε πως στη ζωή τα πράγματα, μπορούν να πάνε και καλά!!Καλή συνέχεια σε όλους και καλή δύναμη!
Συστατικά
Για τα burgers (4-5 τεμάχια):
½ φλιτζάνι πλιγούρι
1 μέτριο κολοκύθι τριμμένο και στραγγισμένο
¼ του φλιτζανιού καλαμπόκι κονσέρβα, στραγγισμένο
1 μικρό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, χωρίς τη φύτρα, λιωμένο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας ξερά μυρωδικά της αρεσκείας μας (εγώ έβαλα θρουμπί και μέντα)
Για το γιαουρτοντίπ:
1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
1 πιπεριά Φλωρίνης από βάζο
½ κουταλιά του γλυκού σκόρδο σκόνη
½ κουταλιά του γλυκού κρεμμύδι σκόνη
1 κουταλιά του γλυκού καπνιστή πάπρικα
¼ του φλιτζανιού σάλτσα harissa έτοιμη ή σπιτική
Για το σερβίρισμα:
4-5 στρογγυλά ψωμάκια για burger έτοιμα ή σπιτικά
Μαρούλι, ντομάτα, τυρί, φέτες κρεμμυδιού ή άλλα υλικά της αρεσκείας μας
Οδηγίες
Βήμα 1
Για τα burgers: Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ με χλιαρό νερό να το καλύπτει καλά και το αφήνουμε στην άκρη μισή ώρα να μουλιάσει καλά.
Βήμα 2
Εντωμεταξύ ζεσταίνουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι και το κολοκυθάκι. Κλείνουμε το μάτι, ρίχνουμε το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Βήμα 3
Χτυπάμε το αυγό σε ένα μπολ και προσθέτουμε το πλιγούρι, το μείγμα κολοκυθιού, το καλαμπόκι, το αλεύρι και τα μυρωδικά. Τα πλάθουμε με τα χέρια να ενωθούν τα υλικά και αφού απλώσουμε το μείγμα σε καθαρή επιφάνεια κόβουμε σε στρογγυλό σχήμα με κουπ πατ ή κάποιο ανάλογο ποτήρι.
Βήμα 4
Τα ακουμπάμε προσεχτικά σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C ,για 15 λεπτά από κάθε πλευρά. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μην διαλύσουν και σερβίρουμε.
Βήμα 5
Για το γιαουρτοντίπ: Βάζουμε όλα τα υλικά στο multi και τα χτυπάμε να ενωθούν τα υλικά. Το φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Βήμα 6
Για το σερβίρισμα: Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και ακουμπάμε στο κάτω μέρος από λίγο μαρούλι, ντομάτα ή άλλα υλικά της αρεσκείας μας, ένα burger και μια κουταλιά από το ντιπ.