Keep calm με σαλάτα βαλεριάνα
2014-03-28- Κουζίνα: Για Χορτοφάγους, Ελληνική
- Πιάτο: Συνοδευτικό
- Δυσκολία: Εύκολο
- Μερίδες: 2
- Χρόνος προετοιμασίας: 20λ
- Ωρα μαγειρέματος: 30λ
- Έτοιμο σε: 50λ
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
3 έχουν βαθμολογήσει
28/3/14
Keep calm με σαλάτα βαλεριάνα και δεν είναι καθόλου τυχαίος ο τίτλος. Όλοι ξέρουμε τις καταπραϋντικές και ηρεμιστικές ιδιότητες του συγκεκριμένου φυτού. Υπάρχει σε διάφορες μορφές στην αγορά (χάπι, αφέψημα κ.λ.π.) αλλά σε σαλατικό είναι για μένα ότι καλύτερο. Τρυφερά φύλλα, απαλή γεύση και ταιριαστή παντού. Εσείς δεν την έχετε βάλει ακόμα στο τραπέζι σας;
Συστατικά
- 4 μέτρια καρότα
- Μισή μέτρια κολοκύθα
- 2 ½ φλιτζάνια βαλεριάνα
- 1 φλιτζάνι πλιγούρι έτοιμο για χρήση ( ή κουσκούς )
- 2 κουταλιές της σούπας σπόρια ροδιού
- 1 κουταλιά της σούπας φιστίκια Αιγίνης καθαρισμένα ή ότι ξηρό καρπό θέλουμε
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλατοπίπερο
- 1 κουταλιά του γλυκού μέλι
- 1 ½ κουταλιά του γλυκού ξύδι
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα
Οδηγίες
Βήμα 1
Καθαρίζουμε τα καρότα από τα φλούδια και τα ακουμπάμε ολόκληρα σε ταψί αντικολλητικό ή ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Βήμα 2
Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τα σπόρια και την κόβουμε σε ροδέλες – μισοφέγγαρα και τα ακουμπάμε και αυτά στο ταψί.
Βήμα 3
Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο αλατοπίπερο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220C για 25- 30 λεπτά ή λίγο ακόμα αν τα θέλουμε πιο μαλακά.
Βήμα 4
Εντωμεταξύ βάζουμε τη βαλεριάνα με το πλιγούρι σε σαλατιέρα ή βαθύ μπολ και τα ανακατεύουμε ελαφρά. Χτυπάμε στο multi ή σε ένα μικρό μπολ με ένα πιρούνι, το υπόλοιπο λάδι, το ξύδι, λίγο αλατοπίπερο και το μέλι και το φυλάμε στην άκρη.
Βήμα 5
Διασκορπίζουμε τα ψητά λαχανικά πάνω στη σαλάτα, καθώς επίσης το ρόδι, τον μαϊντανό και τα φιστίκια. Περιχύνουμε με το dressing μελιού και σερβίρουμε αμέσως.