Loader

Ιταλικό γιορτινό ψωμί

2016-12-14
  • Ποσότητα: 20-25 τεμάχια
  • Χρόνος προετοιμασίας: 3:20 ω
  • Ωρα μαγειρέματος: 1:40 ω
  • Έτοιμο σε: 5:00 ω
Μέση βαθμολογία:

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 1
Βαθμολογήστε τη συνταγή

fork fork fork fork fork

1 έχουν βαθμολογήσει

26/12/16

Ένα Ιταλικό γιορτινό ψωμί με την ονομασία pinza και όχι pizza ( αν και από εκεί προέρχεται) σας προτείνουμε για φέτος. Στην γειτονική μας χώρα καταναλώνεται κυρίως την Πρωτοχρονιά αλλά και σε όλη την διάρκεια των χριστουγεννιάτικων ημερών θα το βρείτε να υπάρχει στα σπίτια και στα μαγαζιά με αρτοποιήματα. Έχει πολλά ξερά φρούτα μέσα, καθώς επίσης και grappa. Εγώ το ετοίμασα- όπως συνήθως- στα μέτρα και στα γούστα μου.

Αντικατέστησα την γκράπα με το δικό τσίπουρο και τα ξερά σύκα με γλυκό συκαλάκι. Το αποτέλεσμα πιστεύω θα ικανοποιήσει και εσάς όπως και εμένα και είναι ένα πολύ ωραίο γλύκισμα για να σερβίρεται σε διάφορους καλεσμένους των ημερών ή να απολαύσετε με τον καφέ σας.

pinza-4 pinza-5 pinza-6

Συστατικά

  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας σπόρους μάραθου ή γλυκάνισου, κοπανισμένους
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 μήλα τριμμένα, με τη φλούδα
  • 1 μεγάλο φλιτζάνι σύκα ξερά ή γλυκό σύκο, ψιλοκομμένα *
  • 10 δαμάσκηνα ξερά ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι γκράπα ή τσίπουρο με γλυκάνισο
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές ή/και μαύρες*
  • 125gr. Βούτυρο
  • 250gr. καλαμποκάλευρο
  • Μια πρέζα αλάτι
  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια μαγιά σκόνη, διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό
  • 300gr. Ζάχαρη

Οδηγίες

Βήμα 1

Ρίχνουμε το νερό σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε ελαφρά. Ρίχνουμε τους σπόρους μάραθου ή γλυκάνισου, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα μήλα, το βούτυρο, το αλάτι και το τσίπουρο.

Βήμα 2

Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά και έπειτα την χαμηλώνουμε.

Βήμα 3

Ρίχνουμε λίγο λίγο το καλαμποκάλευρο, ανακατεύοντας διαρκώς, για 20 λεπτά. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 4

Ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, τα σύκα, τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

Βήμα 5

Το κάνουμε μπάλα, το βάζουμε σε καθαρό μπολ και το σκεπάζουμε με πετσέτα. Το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 2-3 ώρες.

Βήμα 6

Απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα στο μεγάλο ταψί του φούρνου και στρώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη μας. Αφήνουμε άλλη μια ώρα να σταθεί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 60-70 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Βήμα 7

Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά, κόβουμε και σερβίρουμε. Διατηρείται εκτός ψυγείου αρκετές μέρες.

Βήμα 8

*Αν επιλέξουμε ξερά σύκα, θα τα μουλιάσουμε για μισή ώρα τουλάχιστον σε χλιαρό νερό και μετά θα τα σουρώσουμε και θα τα ψιλοκόψουμε. Το ίδιο θα κάνουμε και για τις σταφίδες. Αν επιλέξουμε γλυκό σύκο, θα το στραγγίξουμε από το σιρόπι και θα το ψιλοκόψουμε πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *