Rustic μελιτζανοκολοκυθοσαλάτα με καπνιστό σολομό
2014-01-29- Κουζίνα: Για Χορτοφάγους, Ελληνική
- Πιάτο: Ορεκτικό, Συνοδευτικό
- Δυσκολία: Εύκολο
- Μερίδες: 3
- Χρόνος προετοιμασίας: 30λ
- Ωρα μαγειρέματος: 45λ
- Έτοιμο σε: 1:15 ω
Μέση βαθμολογία:
(4.5 / 5)
2 έχουν βαθμολογήσει
29/01/14
Φτάνοντας στα τέλη και αυτού του μήνα έχω πάλι αυτή τη διάθεση που με είχε πιάσει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και ήθελα να ξαναφύγω. Κάπως έτσι νομίζω ότι μου συμβαίνει και τώρα μιας και ο χειμώνας καλά κρατεί και έχουμε ακόμα μπροστά μας αρκετό περιθώριο για τζάκι και γωνιά. Τι καλά που θα ήταν και μια εκδρομούλα. Με ηλιόλουστο αλλά χειμωνιάτικο καιρό, με καλή παρέα, μουσικούλα, καφεδάκια από το δρόμο και φύγαμε… rustic μελιτζανοκολοκυθοσαλάτα με καπνιστό σολομό και εν αναμονή εκδρομικού πλάνου, άμεσα παρακαλώ!!
Συστατικά
- 1 μέτρια κολοκύθα
- 1 μεγάλη μελιτζάνα
- 6 μανιτάρια κομμένα σε φετάκια
- Χυμός 1 Lime
- Χυμός 1 λεμονιού
- ¼ του φλιτζανιού μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 κουταλιές της σούπας δυόσμος ψιλοκομμένος και λίγο ακόμα για το σερβίρισμα
- 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 100gr. Καπνιστός σολομός, χωρισμένος σε κομμάτια
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, πολύ ψιλοκομμένη
- Μια πρέζα μπούκοβο
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας fish sauce
- Αλατοπίπερο
Οδηγίες
Βήμα 1
Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση και την καθαρίζουμε από τα σπόρια. Την χαράζουμε τριγωνικά εις βάθος, για να κοπεί ευκολότερα μετά το ψήσιμο και ακουμπάμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα με τις κομμένες πλευρές προς τα πάνω.
Βήμα 2
Κόβουμε και την μελιτζάνα στη μέση , κατά μήκος και την χαράσουμε βαθιά. Την ακουμπάμε και αυτήν στο ταψί, με τις κομμένες πλευρές προς τα πάνω. Τέλος σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο αραδιάζουμε τα μανιτάρια και τα ακουμπάμε σε μια γωνία του ταψιού.
Βήμα 3
Ραντίζουμε τα λαχανικά με το μισό λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 15 λεπτά. Αφαιρούμε τα μανιτάρια από το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο των άλλων λαχανικών για άλλα 45 λεπτά στους 220C. Αν χρειαστεί ραντίζουμε με λίγο ακόμα λάδι την μελιτζάνα για να ψηθεί χωρίς να ξεραθεί.
Βήμα 4
Αφήνουμε όλα τα ψητά λαχανικά να κρυώσουν καλά και ρίχνουμε σε ένα μπολ τα μανιτάρια, την πιπεριά, το κρεμμυδάκι, τα μυρωδικά, την μελιτζάνα χοντροκομμένη και την κολοκύθα καθαρισμένη από τη φλούδα και το χοντροκομμένη. Προσθέτουμε το σολομό και την κρατάμε στην άκρη.
Βήμα 5
Βάζουμε σε βαθύ μπολ το υπόλοιπο λάδι, τους χυμόυς από το lime και το λεμόνι, το μπούκοβο, αλατοπίπερο και την fish sauce. Τα χτυπάμε καλά στο multi ή με μιξεράκι χειρός και περιχύνουμε με αυτό τη σαλάτα.
Βήμα 6
Ανακατεύουμε προσεχτικά και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα πριν σερβίρουμε. Τρώγεται μόνο του πάνω σε πράσινη σαλάτα ή κυρίως πιάτο με κάποιο αρωματικό ρύζι, γαρνίροντας στο τέλος με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο.