Loader

Tarte tatin, η αναποδογυριστή μηλόπιτα

2013-08-28
  • Χρόνος προετοιμασίας: 40λ
  • Ωρα μαγειρέματος: 30λ
Μέση βαθμολογία:

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 6
Βαθμολογήστε τη συνταγή

fork fork fork fork fork

6 έχουν βαθμολογήσει

Στις αρχές του 20ου αιώνα, στο ξενοδοχείο των αδελφών Τατέν που βρισκόταν σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Γαλλίας,η μαγείρισσα-η μια από τις 2 αδελφές-πολυάσχολη και αφηρημένη,θέλοντας να φτιάξει μια μηλόπιτα προσθέτει μόνο ζάχαρη και βούτυρο στη φόρμα της, τη γεμίζει με μήλα και τη βάζει να ψηθεί. Η μυρωδιά της καμμένης ζάχαρης την αναγκάζει να ξαναγυρίσει στο φούρνο. Προσπαθεί να διορθώσει το λάθος σκεπάζοντας τα καραμελωμένα μήλα με ζύμη και συνεχίζει το ψήσιμο. Τέλος, αναποδογυρίζει το γλυκό και το σερβίρει στους πελάτες της, που ενθουσιάζονται από τη φίνα γεύση του! Το γλυκό παίρνει επιτόπου το όνομα της μαγείρισσας Τατέν και το δρόμο προς τη διασημότητα. Τόση επιτυχία λέγεται ότι είχε η αναποδογυρισμένη τάρτα, που καθιερώθηκε σαν επιδόρπιο και στo διάσημo εστιατόρια Maxim του Παρισιού

Συστατικά  

Υλικά για τη γέμιση:
1 kgr μήλα (κατά προτίμηση μήλα golden delicious)
150 γρ. καλό βούτυρο
125 γρ. ζάχαρη

Υλικά για τη βάση :
2-2 1/2 κούπες αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1 κουταλάκι γλ. αλάτι
2 κουτ. γλ. ζάχαρη
1 κούπα βούτυρο (έστω και μαργαρίνη), κομμένο σε κυβάκια
1/2 κούπα κρύο νερό

Οδηγίες

Βήμα 1

Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να "δέσει" το βούτυρο στη ζύμη. Προσθέστε σιγά-σιγά το νερό, μέχρι "οσο πάρει", και να μην κολλάει στο μπώλ Διαλέγουμε ένα σκεύος με διάμετρο 24εκ. που όμως πρέπει να μπορεί να σταθεί στο μάτι της κουζίνας αλλά και στο φούρνο. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε τέταρτα και αφαιρούμε φυσικά τα κουκούτσια. Αλείφουμε όλο το βούτυρο το σκεύος που διαλέξαμε και κυρίως το κάτω μέρος. Απλώνουμε τη ζάχαρη και στρώνουμε από πάνω τα μήλα, με το κυρτό μέρος προς τα κάτω/ Βάζουμε το σκέυος στη φωτιά, για 10-15 λεπτά, και παρατηρούμε τη ζάχαρη σιγα-σιγα να καραμελώνει, και τη φέρνουμε να καραμελώσει όσο εμείς θέλουμε (όταν σκουρύνει πολύ γίνεται πιο πικρή). Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στουσ 180-200 και βάζουμε τα καραμελωμένα μήλα για 15 λεπτά. Εντωμεταξύ, ανοίγουμε τη σφολιάτα και κόβουμε ένα κομμάτι λίγο μεγαλύτερο από το σκεύος. Βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο, βάζουμε από πάνω τη σφολιάτα και τις άκρες που περισσεύουν τις διπλώνουμε προς τα κάτω (φανταστείτε ότι φτιάχνετε μια τάρτα που περιέχει τα μήλα). Τρυπάμε με ένα πηρουνάκι τη σφολιάτα σε 3-4 σημεία, να "αναπνέει" Ξαναβάζουμε στο φούρνο για 15 λεπτά. Βγάζουμε και αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά, και αναποδογυρίζουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *