Γιορτινή κοτόπιτα της μητερούλας από το Βόλο
2013-12-17- Κουζίνα: Ελληνική
- Πιάτο: Συνοδευτικό
- Δυσκολία: Εύκολο
- Ποσότητα: 20 τεμάχια
- Χρόνος προετοιμασίας: 30λ
- Ωρα μαγειρέματος: 1:30 ω
- Έτοιμο σε: 2:00 ω
Μέση βαθμολογία:
(5 / 5)
5 έχουν βαθμολογήσει
17/12/13
Ο τίτλος τα λέει όλα μόνος του: Γιορτινή κοτόπιτα της μητερούλας από το Βόλο. Φίλης του cookmania από τις πρώτες μέρες δημιουργίας του και με αρκετές νόστιμες συνταγές που μας έχει στείλει κατά τη διάρκεια ύπαρξης του site. Ευχαριστούμε πολύ τη φίλη Γεωργία για την ωραία πιτούλα της και προσωπικά εύχομαι υγεία, αγάπη και χαμόγελα σε εκείνη και την όμορφη οικογένεια της!!
Συστατικά
2 φύλλα της αρεσκείας σας
(πρόταση: χοντρό φύλλο για πίτα, από ανάλογο κατάστημα, ή φύλλα ζύμης κουρού, από το σούπερ-μάρκετ)
Για τη γέμιση:
1κ. στήθος και μπούτια από κοτόπουλο
(συσκευασμένα φιλέτα, αν δε θέλετε να ξεπετσιάζετε, να ξεκοκαλίζετε και να χάνετε χρόνο)
Λίγες φέτες γαλοπούλας ή μπέικον
3-4 Πράσα
Φρέσκα μανιτάρια σε φέτες (και οπωσδήποτε λίγο αποξηραμένο σκόρδο για το σοτάρισμά τους)
Καλαμπόκι κονσέρβα (και αρακά μαζί, αν την προτιμάτε ακόμα πιο χρωματιστή)
1-2 πιπεριές γλυκές, από τις πολύχρωμες (ή Φλωρίνης)
400gr. κρέμα γάλακτος
2-3 αβγά
250-300gr. ρεγκάτο (ή όποιο άλλο τυρί προτιμάτε)
(Αλάτι), πιπέρι, θυμάρι, πάπρικα γλυκιά & οπωσδήποτε KYMINO
Για το βράσιμο του κοτόπουλου:
2-3 καρότα σε κομμάτια
1 κρεμμύδι ολόκληρο, χαραγμένο
Λίγο σέλινο
Αλάτι (2 κοφτά κουταλάκια), πιπέρι, λίγα μπαχάρια, θυμάρι, δάφνη (νοστιμιά maggi)
Λάδι
Οδηγίες
Βήμα 1
Βάζω το κοτόπουλο και τα λοιπά υλικά να βράζουν για 30-40 λεπτά. Πλένω και κόβω τις πιπεριές σε λεπτές φέτες. Το ίδιο κάνω και με τα πράσα.
Βήμα 2
Σε μια κατσαρολίτσα, σοτάρω στο λάδι καλά τα πράσα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρω στο λάδι τα μανιτάρια με λίγο ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΟ ΣΚΟΡΔΟ. Όταν είναι κάπως έτοιμα, προσθέτω πια τις πιπεριές και το μπέικον/γαλοπούλα σε μικρά κομματάκια.
Βήμα 3
Βάζω το βρασμένο κοτόπουλο μαζί με τα καρότα και τα σέλινα (δίχως ζουμιά) στο μούλτι και τα τρίβω καλά. (Κρατάω το ζωμό για μακαρόνια, φασολάκια, πατάτες γιαχνί, τραχανά ή ό,τι μου κάνει κέφι)
Βήμα 4
Ανακατεύω σε ένα μπολ ΟΛΑ τα υλικά της γέμισης. (Πριν προσθέσω την κρέμα γάλακτος και τα αβγά, δοκιμάζω, για να αποφασίσω αν και πόσο αλάτι χρειάζεται να προσθέσω.) Στρώνω την πίτα σε λαδωμένο ταψί. Αλείφω με αβγό (και/ή γάλα). Χαράζω καλά τα κομμάτια, και έπειτα φουρνίζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 50 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.