Ελιόψωμο γεμιστό
2013-12-06- Κουζίνα: Ελληνική
- Πιάτο: Συνοδευτικό
- Δυσκολία: Μέτριο
- Ποσότητα: 1
- Μερίδες: 4
- Χρόνος προετοιμασίας: 2:30 ω
- Ωρα μαγειρέματος: 50λ
- Έτοιμο σε: 3:20 ω
Μέση βαθμολογία:
(4 / 5)
1 έχουν βαθμολογήσει
6/12/13
Του Αγίου Νικολάου, μεγάλη γιορτή και σήμερα! Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες. Φίλοι μου καλημέρα! Είστε έτοιμοι για ένα φανταστικό ,χειμωνιάτικο και γιορτινό Σαββατοκύριακο; Βάλτε γάντια, κασκόλ , σκουφιά και όλα είναι ωραία! Γιατί κάνει πολύ κρύο, είναι πλέον γεγονός! Γι αυτό το σημερινό μας ελιόψωμο γεμιστό είναι το ιδανικό για κρασάκι και παρέα. Γιατί όπως έχετε πια καταλάβει, στο cookmania είμαστε μερακλήδες και κοινωνικοί . Όλες τις εποχές καταλήγουμε σε καλό φαι, κρασί και παρέα! Αυτό είναι η ζωή, με απλά πράγματα, να δημιουργείς και να περνάς καλά!
Συστατικά
Για το μείγμα ελιάς:
1 φλιτζάνι πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
3 φιλέτα αντζόυγιας
2 σκελίδες σκόρδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, προαιρετικά
1 κουταλιά της σούπας κάππαρη
Για τη ζύμη:
1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
Μια πρέζα αλάτι
1 κουταλιά της σούπας μαγιά σκόνη
3 φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης ή ότι μας αρέσει
¼ του φλιτζανιού ψίχα ηλιόσπορου
Οδηγίες
Βήμα 1
Για το μείγμα ελιάς: Βάζουμε όλα τα υλικά στο multi και τα χτυπάμε να γίνουν μια πάστα. Το φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Βήμα 2
Για τη ζύμη: Εντωμεταξύ ανακατεύουμε το νερό με τη μαγιά σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε με το αλάτι. Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο ζυμώνοντας μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιόμορφη ζύμη, μαλακή και ελαστική, όχι πολύ στεγνή. Την κρατάμε σκεπασμένη στην άκρη για 2 ώρες και κατόπιν την αφήνουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
Βήμα 3
Την επόμενη αλευρώνουμε μια μεγάλη καθαρή επιφάνεια και ρίχνουμε τον ηλιόσπορο στη ζύμη. Ζυμώνουμε να ενωθεί με το υπόλοιπο μείγμα και με πλάστη ανοίγουμε ένα μακρόστενο φύλλο, ενδιάμεσου πάχους.
Βήμα 4
Απλώνουμε πάνω της το μείγμα ελιάς και το κάνουμε ρολό. Το τοποθετούμε σε μακρόστενη λαδωμένη φόρμα κέικ , με το κλείσιμο του ρολού, στο κάτω μέρος. Το σκεπάζουμε και το κρατάμε στην άκρη για άλλα 20 λεπτά.
Βήμα 5
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220C για 45-50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως, το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε σε φέτες για να σερβίρουμε.
Προσαρμογή συνταγής :
http://www.bloggingoverthyme.com/2013/11/19/olive-tapenade-swirl-bread/