Μελομακάρονα 2012
2013-07-25- Χρόνος προετοιμασίας: 20λ
- Ωρα μαγειρέματος: 30λ
Μέση βαθμολογία:
(0 / 5)
0 έχουν βαθμολογήσει
Συστατικά
1φλ.ελαιόλαδο
1φλ.βούτυρο φρέσκο
1κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2κ.γλ.μπέικιν πάουντερ
1φλ.ζάχαρη
1κ.σ.κανέλα
1/4φλ.κονιάκ
1φλ.χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα 3 πορτοκαλιών
1κ.γλ.σόδα φαγητού
1κ.γλ.γαρίφαλλο τριμμένο
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2φλ.μέλι
1φλ.ζάχαρη
1 ½ φλ.νερό
Χυμό ½ λεμονιού
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Καρυδόψιχα χοντροτριμμένη
Οδηγίες
Βήμα 1
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, το βούτυρο λιωμένο και τη ζάχαρη για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού, το κονιάκ –μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα- την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε λίγο λίγο στο μείγμα συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Δεν χρειάζεται να τα παραζυμώσουμε γιατί θα σφίξει η ζύμη. Κατεβάζουμε τον κάδο από το μίξερ και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια. Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα, σε όβαλ σχήμα και μέγεθος όσο το κοίλο ενός μικρού κουταλιού περίπου γιατί θα ανοίξουν στο ψήσιμο. Ακουμπάμε τα μελομακάρονα σε λαδωμένο ταψί διατηρώντας απόσταση το ένα από το άλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και αφήνουμε να βράσουν 10-12 λεπτά μέχρι να δέσει. Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα τα αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν και τα περιχύνουμε με το σιρόπι όσο είναι ακόμα στο ταψί. Τα αφήνουμε μερικά λεπτά και τα αναποδογυρίζουμε. Το κάνουμε αυτό 2-3 φορές και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα σε στρώσεις, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με μπόλικη καρυδόψιχα.