Σαλάτα πράσου με λιαστές ντομάτες και αγκινάρες
2013-06-22- Κουζίνα: Για Χορτοφάγους, Ελληνική
- Πιάτο: Συνοδευτικό
- Δυσκολία: Μέτριο
- Χρόνος προετοιμασίας: 30λ
- Ωρα μαγειρέματος: 30λ
Μέση βαθμολογία:
(0 / 5)
0 έχουν βαθμολογήσει
Συστατικά
1 ½ φλ.νερό ζεστό
3/4φλ.σταφίδες μαύρες
2πράσα κομμένα σε ροδέλες
1/2φλ.ζωμός λαχανικών
Φλούδες από 1 λεμόνι
1/3φλ.λιαστές ντομάτες ψιλ/νες
4πάτοι αγκινάρας κατ/νοι
3κ.σ.άνιθος ψιλ/νος
4κ.σ.φρέσκια ρίγανη ψιλ/νη
1κ.σ.θυμάρι
Αλατοπίπερο
2/3φλ.λάδι και 2 κουταλιές επιπλέον για τη σαλάτα
Χυμός 2 λεμονιών
1/3κ.γλ.μπούκοβο
100γρ.κεφαλοτύρι κομμάτι ή χαλούμι
Οδηγίες
Βήμα 1
Βάζουμε τις σταφίδες στο ζεστό νερό και τις αφήνουμε 20 λεπτά να μαλακώσουν και να φουσκώσουν. Τις σουρώνουμε και τις κρατάμε στην άκρη. Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τις αγκινάρες. Βάζουμε το λάδι με τις αγκινάρες, το μπούκοβο, τη μισή ρίγανη και το θυμάρι σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε ζεστό μάτι. Αφήνουμε με κλειστό μάτι για 10 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Μόλις κρυώσει ρίχνουμε το χυμό του 1 λεμονιού και φυλάμε σε βάζο με καπάκι στο ψυγείο για 1 ώρα πριν τις χρησιμοποιήσουμε.* Ετοιμάζουμε τα πράσα. Τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με τη φλούδα λεμονιού και το ζωμό να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε 10 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, βγάζουμε τη φλούδα και σουρώνουμε τα πράσα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα πράσα, τη φλούδα ψιλοκομμένη, τις σταφίδες, τις αγκινάρες, το άνιθο, την υπόλοιπη ρίγανη, το υπόλοιπο λάδι και το λεμόνι που έμεινε. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στεγνό και αφού κόψουμε σε χοντρές λωρίδες το τυρί το βάζουμε να ψηθεί καλά και από τις 2 πλευρές. Το ακουμπάμε πάνω στη σαλάτα και σερβίρουμε αμέσως. *Μπορούμε να αυξήσουμε τα υλικά στην παρασκευή της αγκινάρας και να το φυλάξουμε στο ψυγείο έως και 1 εβδομάδα.